Україна
  • 14431
  • Война #28: УКРАЇНІССІМО

    Читать на русском

    Чи бачимо ми наше майбутнє і шляхи його досягнення так само однаково, як сприймаємо сьогодення? Роздивимося за допомогою методологічної утопії

    Ми всі зараз стали дуже схожі один на одного – думаємо однаково, говоримо про одне і те ж, ставимо ті самі запитання і приходимо до тих самих висновків з різницею в кілька днів. Наше сьогодення стало спільним. Тому що війна і є наше спільне сьогодення. Чи стане таким самим спільним майбутнє? Образ майбутнього, який формується зараз у голові кожного українця, він такий самий загальний для всіх чи різний та інакший? Чи ми згодні всі з тим, яке це майбутнє і як саме його досягти?

    Цей текст написаний тільки для того, щоб перевірити, чи ми дивимося на наше майбутнє і шляхи його досягнення так само, як сприймаємо нині сьогодення. Він міг би бути опублікований як десятки окремих інтерв'ю з зовсім різними моїми співрозмовниками останніх місяців, які говорили незалежно один від одного те саме, коли справа стосувалася міркувань про майбутнє України після цієї війни. Тому авторство цього тексту в якомусь сенсі колективне, а жанр найбільше доречно визначити як «методологічна утопія».

    УКРАЇНІССІМО
    I. САМОВИЗНАЧЕННЯ

    1. Дім

    Україна через 20 років після війни – це Буча та Ірпінь до війни.


    Нескінченні агломерації не лише навколо великих міст та обласних центрів, а й райцентрів та сіл, які приростають затишними житловими комплексами, таунхаусами, приватними будинками з розвиненою інфраструктурою та можливістю для кожного жити на землі. Працюючи дистанційно або в безпосередній близькості від дому, беручи активну участь у житті свого територіального співтовариства – громади, яка не тільки розподіляє кошти, а й формує загальні принципи функціонування своєї території.

    Правила, звичаї, традиції, писані та неписані норми – від доречної на території даної громади висоти огорож до дотримання (або недотримання) принципу «неділя». Для життя так, як у громаді заведено. З огляду на те, що люди скажуть, але… ми і є ці люди.

    2. Робота

    Там, де не треба було розбирати завали та відновлювати інфраструктуру, громади формувалися на засадах будівництва локальної економіки, включаючи створення нових промислових парків. Щоб створювати підприємства та робочі місця, будувати нове житло та перезапустити економіку послуг. Ця багаторічна праця привела до того, що кожна територія дуже прозоро розуміє, на чому заробляє та звідки бере гроші, щоб жити. У центральної влади багато чого не просить, але й до загального бюджету віддає скупо – зайві податки ніхто в принципі не розуміє, не кажучи вже про корупційні витрати.

    Українці живуть і працюють там, де їм комфортно, але кожен робить свій внесок у цей комфорт – як мінімум, сплачуючи податки – і кожен живе серед людей, у громаді, в якій усі всіх знають.

    3. Справедливість

    Не лише податки та представництво у владі, а й усе законодавство було пореформовано за принципом знизу – вверх. Немає таких законів чи обмежень, необхідності яких би не розуміла більшість українців. Те, що служить усьому суспільству, має бути зрозумілим суспільству. Інтереси однієї громади не підпорядковані та не формують інтереси всієї країни, але співвідносні з нею настільки, щоб злочин проти будь-якого закону України сприймався як злочин проти суспільства. Ми довіряємо не владі, а один одному, тому справедливість для нас ґрунтується на тому, що є спільним благом, а не на директивах зверху.

    Сильне суспільство замість сильної руки влади.

    4. Сила

    Ми не довіряємо захист України нікому, окрім українців. Будучи вдячними за всесвітню допомогу та підтримку під час війни, ми назавжди засвоїли свій особистий урок на майбутнє. Тому, беручи участь в усіх силових альянсах, заслуживши репутацію прикордонних військ Західної цивілізації – єдиних, хто може зупинити орду, експортуючи досвід наших військових для навчання іноземних армій, ми завжди діємо так, ніби ми знову віч-на-віч з ворогом. Ми самостійно виробляємо та розробляємо озброєння, і кожен українець не лише готовий, а й уміє тримати зброю. І цієї зброї виробляється рівно стільки, щоб вистояти та захистити свою землю, навіть якщо весь світ буде проти нас.

    5. Ворог

    Все, що нам достатньо знати про росію, зводиться до самого факту її існування по сусідству – як би не розвивалася сусідня територія, вона завжди буде джерелом загрози для України. Більше нам в принципі нічого не треба знати про свого ворога.

    Ми не встановлюємо з ним ані дипломатичних, ані культурних відносин, ми не ведемо торгівлю і не підтримуємо родинні і, тим більше, дружні зв'язки з громадянами тієї території, тому що повністю виключаємо зі свого життя будь-які контакти з тими, хто одного разу знову спробує прийти вбивати наших людей.

    Ми не пускаємо їх до себе в дім, спілкуючись лише на міжнародній території.

    6. Відплата

    Із завзятістю ізраїльтян, які десятиліттями розшукують нацистських злочинців, ми продовжуємо свою відплату – наші спецслужби розшукують і судять російських убивць в Україні за українськими законами, поки вони живі і на якій би території вони не перебували.

    Ми продовжуємо добиватися виплат жертвам війни у всіх міжнародних судах як від російської федерації, так і від усіх наступників її державності.

    7. Пам'ять

    Ми лише на початку довгого шляху відновлення пам'яті про себе.

    Пам'яті про свою культуру, мову, традиції та справжню історію. Війна зруйнувала наратив, що формувався століттями, про «братерство народів», але, чим глибше ми поринаємо в історію, тим більше видно, що він не єдиний. Ми знімаємо стару чужу брехню і задубілу у віках пропаганду, яка позбавила нас пам'яті, як землю і лушпиння з щойно викопаної цибулини, намагаючись дійти до самої суті і подивившись на все у власному історичному контексті.

    Так само, як і в усьому, ми йдемо знизу – вверх, від особистого до спільного, і кожна громада відновлює та пише історію своєї землі. Тому що історія землі багато в чому формує особисту історію українця, який живе на ній.

    8. Культура

    Події, пов'язані з війною, стали головним та єдиним сюжетом усієї нашої літератури, живопису, музики, кіно та театру – стали тим самим, чим для культури Ренесансу виявилися грецька та римська міфологія та біблійні сюжети. Ми говоримо світові про одне й те саме, на тих же образах, але щоразу інакше. Ми робимо це тому, що ця війна в нашій історії – це єдине, в чому ми по-справжньому можемо бути впевнені. А без щирості немає справжнього мистецтва. Подвиги наших героїв назавжди увійдуть в історії світової культури.

    9. Світ

    Ми націоналісти у себе вдома та інтернаціоналісти за його межами. Тільки половина російськомовних у всьому світі мала російські паспорти на момент початку війни, тому важливо було підтримувати всі міжнародні проєкти, але не беручи участі в них і не дозволяючи їм реалізовуватися на території України. Нам не потрібні партнери для визначення українських інтересів усередині нашої країни, але ми абсолютно відкриті до участі у загальносвітових процесах.

    Ми дотримуємося європейських правил і принципів, тому що вони роблять нас сильнішими. Ми вчимося демократичним процесам у США, бо це найкращий світовий досвід.

    І нам досить часто доводиться говорити «ні».

    10. Вдячність

    Але слово, яке світ чує від нас набагато частіше, це «дякую». Ми розуміємо, що ціннісний вибір та дії Західної цивілізації під час та після війни породили український успіх.

    Ми перестали щось просити і вимагати, але ми ніколи не припинимо дякувати тим, хто простягнув нам руку в найстрашніший момент нашої історії – і це стосується не лише держав, а й конкретних людей. Ми тепер розуміємо, що природа їхніх дій могла бути зовсім різною, але причина – європейські та людські цінності. І не меншою вдячністю з нашого боку є буквальне їм слідування, тому що ці цінності одного разу врятували нашу країну та життя всіх, кого ми знаємо сьогодні, і за них зокрема були покладені життя тих, хто загинув.

    Але ми більше не ведемо дискусій, що конкретно призвело до перемоги, хто за що бився і хто за що гинув, ми намагаємося просто бути вдячні всьому, про що знаємо.

    11. Переселенці

    Мільйони українців, які залишили країну під час війни, повернулися до неї не одразу.

    Спершу приїхали ті, хто почав працювати над відновленням України. Потім ті, хто, отримавши досвід ведення бізнесу за кордоном, повністю чи частково переніс його додому. А потім повернулися мільйони наших дітей, які здобули кваліфіковану європейську освіту і саме завдяки цьому Україна змогла зробити величезний ривок уперед в економіці, технологіях та якості життя.

    Всі ті, хто залишився і натуралізувався за кордоном, у якомусь сенсі продовжували жити на дві країни, допомагаючи виживати своїм родичам, взявши на себе турботу про людей похилого віку і ставши суспільною силою, яка досі помітно впливає на результати закордонних виборів і визначає рівень міжнародної підтримки України.

    12. Освіта

    Руйнування міфу про освіту навчило українців працювати руками, що у світі, де це стало дефіцитною спеціальністю, дало нам час для того, щоб нормально вивчити покоління своїх дітей. Ми повністю змінили систему української освіти, переорієнтувавши її на здобуття прикладних спеціальностей, спрямованих на виконання зрозумілої та затребуваної роботи. Як і на війні, де кожен зайняв своє місце, так і в післявоєнний час – кожен українець знає, що саме він робить для відновлення країни та її економіки.

    13. Біль

    Ми знали, що світ байдужий до чужого болю, але ми не знали, що саме це і допоможе нам упоратися з травмою війни. Ми думали, що допомога західних політиків пов'язана з вимогами їхнього суспільства, але ми швидше, ніж хотілося б, виявили, що це не так.

    Співчуття надто коротка емоція.

    Справжнє співчуття ми знайшли одне в одному. Цей біль об'єднав усіх нас, дав українській нації принцип, який дозволяє нам впізнавати своїх. Ми чуємо один одного, відчуваємо біль один одного та підтримуємо один одного й досі.

    Ми плачемо разом.

    14. Перемога

    Ми не будуємо імперію і не мріємо про свою велич за рахунок поневолення іншого, але те, як ми живемо після війни, відгукується на всіх територіях, які колись були пов'язані з Україною, мрією про повернення до неї. Ми намацали та зробили очевидним загальний генетичний код нашої нації – воля, земля, громада – тому кордони України визначаються рівно там, де люди готові жити так само, як ми, за тими самими принципами та цінностями.

    Наше мирне і зрозуміле життя після війни стало дуже схожим у всіх куточках України, тому хіба дивно, що вона розширюється?

    15. Прощення

    Відразу після війни ми навчилися прощати один одного тільки тому, що ми українці. Ми припинили сваритись і з'ясовувати, хто з нас більший патріот, хто ким був і хто ким має стати, і хто тепер начальник. Ті, хто за старою звичкою почав займатися цим одразу ж, як тільки стихли сирени та вибухи, сам себе політично і знищив. Дякуємо їм, що це сталося так швидко.

    ІІ. РЕФЛЕКСІЯ

    1. Дім

    Війна дала нам усім дуже просту та швидку відповідь, що таке своє і свої. Виявилося, що сусід-прокурор, пара молодих хіпстерів, айтішник з веселим дуркуватим собакою модної породи, бізнес-леді, стародавній чемний дід невизначеного роду занять, дівчина-бариста, потертий життям різноробочий, жінка-переселенка, яка доглядає своїх онуків, поки діти живуть кар'єрою в корпоративних світах – у спільне лихо занурюються одночасно за місцем проживання, але замість того, щоб тонути в ньому поодинці, захоплено намагаються допомогти вижити один одному. Залишаючись при цьому частиною своїх професійних спільнот, де відбувається рівно той самий процес, що й у територіальних – свої допомагають своїм.

    Війна показала нам, що феномени комуни та ком'юніті – це не просто терміни, вона за великим рахунком миттєво ввела їх у нашу реальність. Тому між чатом вашого житлового комплексу у вайбері та відповіддю на запитання «за що воюємо?» є багато спільного, як і між українською журналістикою взагалі та конкретним українським селом зокрема – виявляється, ти можеш повною мірою належати і тому, й іншому.

    Дім для кожного українця виявився точкою на перетині координат комуни, яку нам простіше називати «громада», і ком'юніті. Наявність своїх у щоденних контактах стала необхідною умовою життя.Сусіди перестали бути чужими, колеги перестали сприйматися як конкуренти – необхідність виживання, зберігши весь властивий нам індивідуалізм, розширила межі простору, що сприймається як своє.

    Ми нарешті перезнайомилися зі своїми сусідами, і якщо не полюбили, то прийняли їх і по-справжньому навчилися жити серед людей – для нас стало справді важливо, що вони думають, що вони скажуть, як прийнято чи не прийнято робити зараз. І той самий феномен стався з мільйонами переміщених за кордон осіб – українці у тому місті, де вони опинилися, стали для них такими ж необхідними сусідами.

    Нам, як і раніше, важливими є зачинені двері нашого будинку, але ми більше не почуватимемося вдома, якщо не знаємо своїх сусідів. Тому формування громад стало необхідним, як і пошук шляхів рішення, що дозволяє об'єднувати українців за цим принципом. Там, де ми житимемо після війни, ми повинні знати один одного і всі повинні знати нас, і ми повинні сказати один одному, як саме ми там живемо.

    2. Робота

    Війна знищила більшість уявлень про роботи, які в нас були. Рухнула не лише економіка послуг, а й затріщала по швах вся державна Система, сама участь у якій завжди була можливістю виживати армії чиновників за рахунок доступу до організації корупційних схем. Бізнес як такий припинено. Корпоративний світ на плаву, але його штормить. Реальний сектор сильно постраждав від руйнувань інфраструктури та ланцюжків збуту. Робочі місця зникають, а те, чим займаються військові, волонтери та комунікаційники – правильніше називати зайнятістю, ніж роботою, бо це визначається фактом участі, а не спеціалізацією. Лікарі, будівельники, бізнесмени, інженери, робочі – гарантовано знайдуть себе після війни. Але чиновникам, управлінцям, юристам, фінансистам, викладачам та журналістам, як і багатьом іншим, ще належить знайти свою справу.

    Нова робота в новій країні створюватиметься по-новому – з руїн мають піднятися не просто зруйновані війною території, а робочі місця та сильна економіка, тому на полях вчорашніх боїв за рахунок іноземних та українських інвестицій створюватимуться промислові парки, енергетичні та інноваційні підприємства.

    Після війни Україна опиниться перед простим вибором, на що витрачати міжнародну допомогу – на відновлення інфраструктури та створення нової економіки чи на збереження довоєнного корупційно-соціалістичного стану речей? Пільги, виплати, допомога, схеми чи… все на інфраструктуру плюс лише два зобов'язання у держави – перед армією та пенсіонерами? Проїдати чи інвестувати?

    Навряд чи ми довго отримуватимемо міжнародну допомогу, якщо Система її проїдатиме. І в жодному разі суспільство не зрозуміє, якщо держава спробує за рахунок нових податків забезпечувати покриття витрат на підтримку державного апарату та обслуговування Системи на довоєнному рівні. Тому шанс на революційні зміни в економіці сьогодні справді великий.

    Ця революція відбудеться лише шляхом створення нових робочих місць, пов'язаних спочатку з відновленням інфраструктури, потім із відновленням роботи великого бізнесу, що створює у свою чергу самі умови для відновлення діяльності або відкриття середнього та малого бізнесу. Тому що це тільки в давнину міста будували біля річок і торговельних шляхів. Потім міста будували довкола заводів, тож і Маріуполь буде відновлено саме тому, що Рінат Ахметов знову відбудує у ньому «Азовсталь», як і пообіцяв.

    Чим кращі будуть створені для цього умови і чим більше українців займеться бізнесом, тим швидше підніметься економіка країни. Всім відомі рецепти типу «переробка замість сировини», які ще вчора блокувалися корупційними інтересами Системи, зможуть нарешті масово застосовуватися. Тільки створення підприємств та відкриття нових бізнесів, за великим рахунком, зададуть найкращий принцип формування громад, коли люди живуть неподалік того місця, де можуть працювати. І саме тому там і мешкають, що можуть працювати. І точно знають, що рівень якості життя громади прямо залежить від результатів їхньої роботи.

    3. Справедливість

    Ми посилено змінюємо вивіски та позбавляємося назв, пов'язаних з імперським минулим. Але більшість законів і норм, за якими ми живемо, суперечать принципам справедливості просто тому, що вони написані не для життя людей, а для стримування життя людей. Де є ті, хто може обходити закони, та інші, хто змушений їх дотримуватися. Сам поділ на суспільство і владу обумовлений цими все ще більшою частиною законів імперії, зібранням тюремних правил, посиленим розвиненою радянською бюрократією, що дозволяє і сьогодні чудово існувати корупційній Системі. Коли Рада ухвалює нові закони поверх старих, коли парламент призвичаює європейське законодавство до українського, ми ж таки чудово знаємо, що головний принцип залишається незмінним – є клас влади та клас людей. Не все обумовлено корупцією, на багато впливає сам устрій нашого права.

    Добра новина в тому, що клас людей після війни зовсім не готовий терпіти саме існування класу влади. Тому ми потребуємо повноцінної правової революції або ж нашим чиновникам найближчим часом доведеться ознайомитися з передовою європейською практикою, яку в культурному місті Прага називали «дефенестрацією».

    Будь-яка взаємодія українця з державою має бути прозорою і легітимною, включаючи сплату податків. І якщо до війни, як і скрізь на пострадянському просторі, прозорість зводилася до того, що українець – маленький, а держава – велика, то сьогодні єдиним прийнятним аргументом може бути лише принцип справедливості.

    Одиницею визначення цієї справедливості є не конкретний українець, а територіальна громада чи професійне ком'юніті, до яких він належить.

    4. Сила

    Кажуть, війна це дорого, але світова промисловість чудово заробляє і на виробництві для війни. Кажуть, що маленька країна не може дозволити утримувати велику армію, але так вийшло, що народження нашої армії стало очевидним головним успіхом України за всі роки її Незалежності.

    ЗСУ здивували весь світ. І навіть не просто здивували – багато в чому та підтримка, яку нам надають, пов'язана з тим, що ті, хто нам її надає, не мають своєї армії. Тому що в цьому світі вже не прийнято «воювати руками», так само як і працювати, а значить, наш стан справ класифікується в бізнес-термінах як «унікальна пропозиція». У будь-якому разі наша країна і після війни не може дозволити собі не утримувати армію, тому умовою її існування та успіху є пошук адекватного способу бути сильною.

    У кращому сценарії військово-оборонна промисловість, експорт озброєнь, розробка та створення технологій зможуть перетворитись на головну галузь української економіки, яка приносить дохід. І ще якщо під час війни українці зараз навчаються за кордоном застосовувати сучасну зброю, то після війни вони можуть знову повернутися туди, але вже не вчитися, а вчити. Продавати світові свій досвід – це завжди хороша робота, якщо вона потрібна.

    У будь-якому сценарії кожен мешканець України після війни має бути готовий її захищати зі зброєю в руках і саме відновлення країни необхідно вести з урахуванням підготовки до оборонної війни, яка одного разу знову прийде на нашу землю. Тому дискусію про легалізацію вогнепальної зброї для населення можна одразу перевести на рівень дискусій про легалізацію важкого озброєння для громад.

    Ми точно маємо бути готовими і в нас має бути все, що нам знадобиться.

    5. Ворог

    Смерть путіна, капітуляція чи розпад росії, революція і наступний за нею імперіалізм з людським обличчям – будь-яка перемога, будь-яке перемир'я, будь-яка зміна державності на території, звідки в Україну прийшла війна, означає для нас лише історичну паузу, яка триватиме так довго, доки ми будемо достатньо сильними, щоб відбиватися. Під час війни це кристально ясно всім, але після війни це ставатиме все більш і більш розмитим.

    Вибачення, покаяння, перезавантаження відносин – такі солодкі слова, чи не так? Але єдиною розумною політикою стосовно цих наших сусідів є тотальне їхнє ігнорування.

    Ті, хто намагається у нас зараз формувати образ «хороших росіян», насправді не має до російської держави жодного стосунку. Всі ці прекрасні ліберали, які проживають здебільшого поза російською федерацією, з якою їх пов'язує хіба що незданий паспорт (через сподівання на політичне майбутнє в постреволюційній росії) переслідують виключно приватні інтереси. Але погано не те, що вони намагаються перейти зі стану пікейних жилетів у реальних акторів на українській темі, а в тому, що вони формують у нас хибні уявлення про те, що відбувається в росії. Ми чуємо від них, що путіна ось-ось скине оточення, що російська економіка ось-ось звалиться, що російський народ ось-ось збунтується і що злочинна війна ось-ось захлинеться, і нам подобається це слухати. Але це не правда. Це галюцинації приватних осіб, які колись до чогось мали відношення. З якимись фрагментами реальності, яка там відбувається насправді, найчастіше стикаються ЗСУ, мешканці захоплених територій та особи, які мають родичів у росії, які ще не відправили їх у остаточний ігнор. Ймовірно, це вичерпний список тих, хто має право виносити будь-які судження.

    Але ми маємо право взагалі нічого не знати про свого ворога. Ми маємо право не вступати з ним у жодні дискусії, не чути і не відповідати. Ми маємо право мовчки зачинити перед ним двері і збудувати паркан вище. Цього сусіда не можна пускати ні до хати, ні у двір.

    6.Відплата

    Колись в університетській аудиторії, переконавшись, що серед слухачів немає українців, чемний професор-історик, прокашлявшись, повідомить, що з погляду геополітичної військової науки наша війна була конфліктом двох добре вивчених реконструкцій ще з ХХ століття. І що, мовляв, поки один карлик, який видає себе за велетня, невдало розіграв військовий playbook радянського вторгнення до Чехословаччини 1968 року, наштовхнувшись на героїчний опір українців, інший міцний дідуган успішно втягнув його в playbook Афганістан-1979, який прискореними термінами обрушив економіку і державність агресора. У такий спосіб і вдалося уникнути великої війни у ХХI столітті, і перемога України виявилася визначальною.

    Хотілося б, щоб цей професор, поперхнувшись і оглядаючись, незважаючи на відсутність українців в аудиторії, продовжив, що самій Україні вдалося успішно розіграти playbook Mоссад-1951, і, незважаючи на відсутність великої війни, вибудувати аналог playbook'а Версальський Договір -1919. На диво головних реконструкторів.

    Нам не потрібні вибачення від росіян. І нам не потрібне полювання за головами після війни. Але нам потрібні суди, судові вироки і справедлива відплата громадянам росії, хто чинив або мав пряме відношення до скоєння військових злочинів на території України. Світ після війни житиме своїм життям і за своїми законами, а ми своїм і за своїми законами, тому наступні, у кого нам доведеться вчитися як розшукувати та доставляти злочинців в Україну – це ізраїльтяни.

    Нам не потрібні вибачення від росіян, повторюся. Але нам потрібно, щоб усі ті, хто підтримував ці воєнні злочини, платили ціну та відчували економічні наслідки від співучасті в них упродовж усього свого життя. І це складний шлях, оскільки у світовій практиці прийнятних для організації такого процесу рішень поки що немає. Шлях створення конкретного юридичного механізму, щоб росія заплатила Україні та українцям за руйнування та пограбування, першою почала шукати компанія SCM Ріната Ахметова за участю американських юристів.

    Вони заплатять.

    7. Пам'ять

    Багато з того, що ми знали про себе до війни – виявилося суцільною брехнею. Виявилося, що будь-яка розповідь про спільне історичне минуле, це спроба примусового занурення в чужий наратив, сформований рівно тим, хто розповідає. Але ідея протиставляти чужому наративу – анти-нарратив, не видається гарною, тому що лікувати одну брехню іншою брехнею, означає створювати самому собі умови для того, щоб колись повірити в третю брехню.

    Ми можемо піти іншим шляхом і почати з тієї малої правди, яка у нас сьогодні є, але в якій ніхто з нас не може сумніватися, бо саме правда цієї війни визначає нашу впевненість у майбутньому. У нас могло бути зовсім не спільне вчора, але сьогодні ми однаково хочемо жити своїм життям, у своїх будинках, серед схожих на нас людей, у справедливій та вільній країні, яку готові відновлювати та будувати разом.

    Спільне історичне сьогодення набагато переконливіше за спільне історичне минуле. Головне, не треба брехати.

    Для багатьох з нас це тепер так – наче ти людина, позбавлена пам'яті, яка приходить до тями в рідному домі, оточена членами сім'ї та друзями, і вони допомагають згадати самого себе, їх, мову, історію, культуру… І навіть якщо ти не можеш згадати, ти через них можеш прийняти і повірити. І разом йти з цим у завтра.

    Є правда землі та дому, яка завжди більша, ніж правда великого регіону чи державного утворення. Хто збудував цей дім і мостив цю вулицю? Хто посадив це дерево і хто лежить на цьому цвинтарі? Хто про це розповідав? Як глибока вода в цьому озері та чому тут живуть ті, хто тут живе? Хто до кого, як і за ким сюди прийшов?

    Нам потрібно знайти спосіб згадати. Подивитися на свою землю так, ніби ніколи жодних держав на ній не існувало, ніколи жодної брехні не лилося. Нам потрібно дізнатися і відкрити себе, і йти за цим не в архіви, а один до одного, до людей. Тому що і ті, хто вважають, що їм не відбили пам'ять, звідки вони знають те, що вони пам'ятають? Хто їм про це розповів? Де вони про це читали? Чи не є це уламками ще одного нарратива?

    Війна, яка все перевернула, залишила нас наодинці з сьогодні і це єдине, у чому варто бути впевненим. Зрештою, якщо ми вважаємо за краще жити в громаді, ми повинні вірити в те, у що вірить ця громада, і в деталях знати історію тієї землі, де вона утворена. І подорожі з однієї громади до іншої, з однієї української землі на іншу – це і є справжній шлях до самого себе.

    8. Культура

    Світ зайняв місця в глядацькій залі ще до того, як війна почалася, тому не тільки сторони добра і зла в ній усім очевидні, а й сама причетність до спостереження за неминучим породила гостре почуття провини. Коли злочинець накинувся на жертву, незважаючи на залите яскравим світлом місце ще не скоєного злочину, світ охопила емоція провини співучасті, провини бездіяльності, провини спостереження за раптовою війною, зруйнованими містами, тортурами та жахами окупації, розлученими сім'ями, стражданнями мільйонів переміщених осіб. Цей досвід не тільки зумовив підтримку, яку ми одержуємо, він створив умови сприйняття образів. Український воїн народився як головний герой культури нового часу.

    Культура – завжди побудована на принципах найбільшої наочності сеттингу персонажів у певних обставинах, чи то стародавні міфи, біблійні сюжети, всесвіт Гаррі Поттера чи серіал на Netflix. Сеттинг нашої війни став визначальним для всього, що буде вироблено цілим поколінням культурних діячів.

    Самовдоволений диктатор. Остання імперія та її обивателі, що впиваються величчю. Крилаті ракети і безкінечні танки, літаки, кораблі. Добре відгодовані, прикрашені медалями генерали. Орди з покидьків суспільства та маніяків з ліцензією на вбивство, переодягнені у військову форму. Благословляючі їх матері та попи. Лисняві пропагандисти, котрі погрожують знищити світ. Улесливі ліберали, які століттями запевняють, що проста зміна царя змінить поведінку імперії.

    Мирна вільна країна. Була обікрадена на території. Постійно перебувала під загрозою. Не здалася під тиском імперії. Готувалася до війни, але не обмежувала громадянські свободи. Маленька армія, вільні люди, нормальне європейське життя.

    Бомбардування міст. Вбивства мирних мешканців. Насильство та тортури. Пограбування. Мародерство. Брехня.

    Тотальний опір. Знищення окупантів. Народження армії. Народження нації. Визволення територій.

    9. Світ

    Наша війна нагадала Західній цивілізації про те, навіщо та була створена – ми б'ємося за цінності, на яких вона стоїть, але все, що вона може зробити сьогодні, тільки підтримувати, але не битися разом з нами.

    Наша війна дала очевидну жорстку відповідь на запитання, чи може мирно існувати вільна незалежна держава під боком у останньої імперії, якщо вона колись була її частиною? Ні не може.

    Якщо світ не може допомогти, дружба призводить до поглинання, а нейтралітет призводить до збройної агресії, то постійна готовність до війни і глуха оборона – це єдиний шлях збереження державності. Це не лише наш урок, а й урок для всіх пострадянських республік та сусідів росії, який у них ще є час вивчити.

    Захід наш союзник, тому що нас з ним поєднують цінності – та сама воля і справедливість, до яких вони прийшли еволюційно, а ми, українці, виявилися народженими такими. Наш союзник не готовий помирати за наші цінності, але лендліз, підписаний президентом Байденом 9 травня 2022 року, означає, що нам не дадуть програти у цій війні.

    Набагато складніше питання із нашими союзниками на Сході. Як ми повинні поводитися з російськомовним населенням світу, що становить 300 мільйонів осіб, половина з яких не має жодного відношення до російської федерації, проживаючи в інших постімперських державах? Реконструюючи імперію, росія очевидним чином зрадила принципи інтернаціоналізму і горезвісної «дружби народів», на яких вибудовувалась вся радянська модель – головна ідеологічна помилка диктатора в тому, що він налаштував свою машину часу на дореволюційний період, відкривши можливість саморозпаду за рахунок уцілілих старих-добрих наративів, а революція 1917 року не на рівному ж місці відбулася. Вже одна ця помилка робить подальший розпад російської державності на національні держави неминучим, але процес може бути суттєво прискорений за рахунок донесення правди про скоєні злочини цієї війни. Парадокс у тому, що зараз ми повинні говорити з ними з усіма російською мовою, щоб вони не потрапили під монопольний вплив спільного ворога, при тому, що ми не можемо дозволити собі знову говорити російською мовою, щоб знову в майбутньому не відкрити двері спільному ворогові, бо це його мова.

    10. Вдячність

    Існує безкінечний перелік причин, через які світ допомагає нам у цій війні.

    Тому що ми така ж його частина, глобальні громадяни, і те, що відбувається з нами, стало головним сюжетом світових новин. Тому що світ мав почуття провини від бездіяльності – всі знали, що війна готується, і коли біда прийшла в наш дім, аморально було залишатися осторонь. Тому що було почуття страху – прямим імперським текстом було оголошено Третю світову війну проти колективного Заходу. Тому що треба було виграти час для того, щоб підготувати свої армії, і цей час виграно за рахунок героїзму та самопожертви українців. Тому що треба було, щоб росія застрягла в Україні якнайдовше, бажано взагалі втративши в ній всю свою боєздатність – чим більше ракет витрачено в Україні, тим менше долетить до європейських міст. Тому що економічні санкції працюють повільно, а війна відбувається швидко. Тому що українці вийшли на європейські вулиці, вимагаючи допомоги та справедливості. Тому що політики боялися програти вибори, не задовольнивши вимог суспільства.

    Так само, як існує перелік причин, чому світ допомагає не зовсім так і не завжди тим, що ми хочемо і просимо.

    Тому що політики бояться програти вибори, обваливши свою економіку через війну. Тому що організація закритого неба над Україною означає для організаторів пряму участь у воєнному конфлікті. Тому що якщо Україна перейде від оборони до наступу, то російське населення, заколисане пропагандистами затишним міфом про «спецоперацію», може прокинутися та вийти з барлоги і стане під рушницю, розпочавши реальну 3-тю Світову. Тому що, якщо втрутяться війська НАТО, то може бути застосовано ядерну зброю.

    У будь-якому разі ні в одному, ні в іншому переліку немає причини «бо повинні». Так само як і з мільйонами переселенців з України – світ відчинив свої двері, дав можливість жити, допоміг, але не взяв на повне утримання.

    А хіба мав?

    Будь-яка допомога завжди має на увазі розрахунок можливостей дарувальника. Як і його право припинити допомагати без пояснення причин будь-якої миті. Але і те, й інше не привід у ній сумніватися та бути невдячним.

    Світ дав можливість армії – воювати, переселенцям – вписатись і вижити, і навряд чи є розумним, замість подяки, звинувачувати його в тому, що він не дав можливість армії – перемогти, а переселенцям – жити нарівні з європейцями.

    Цю роботу нам належить зробити самим, як і виправляти щирою подякою те, наскільки голосно ми просили, просимо і продовжуємо просити.

    Тому що нам, як і раніше, критично потрібна ця допомога.

    11. Переселенці

    Мільйони українців побачили світ Західної цивілізації, яким він є насправді – опинилися в ньому не туристами, а жителями, і дізналися про себе багато по-справжньому нового і цікавого. Європа з віртуальної мрії перетворилася на реальні обставини життя для такої кількості українців, що цей досвід не лише назавжди виявиться для них визначальним, а й вплине на повоєнне життя в Україні.

    Набагато більше людей повернеться набагато раніше, ніж прийнято вважати, просто тому, що необхідні зусилля, які знадобиться витратити на натуралізацію в Європі, виявляться якщо не більшими, то порівнянними з тими, що знадобляться для відновлення власного комфортного мирного життя в Україні, навіть на зруйнованих війною територіях.

    Тому на вибір є дві основні гіпотези.

    Перша зводиться до того, що українцю простіше та комфортніше виявиться відбудувати свою персональну Європу в Україні, ніж серйозно вписатися до існуючої Європи.

    Друга – що за рахунок високої адаптивності, багато сьогоднішніх переселенців виберуть життя на дві країни, зокрема через ведення бізнесу чи освіту дітей.

    Європейський досвід, який при цьому буде експортований в Україну, зводиться до нового для нашої країни і дуже наочного знання, що таке довготривале діло. Що таке дрібний бізнес, який існує поколіннями. Що таке місто, відбудоване століттями. Що дає перебування на одному місці та заняття однією і тією ж справою протягом життя. Що таке інвестиція праці, розтягнута у часі. Європа не вважає нас чужими, зважаючи на спільні цінності, але основна різниця в тому, що ми, як і раніше, кочове плем'я, а європейці осілі. Все, що було збудовано у них, збудували вони. Майже все, що було збудовано у нас – ми навіть не згадаємо, хто і чому це будував. Тому європейська мрія саме зараз набуває конкретного характеру і стає ближчою до реалізації – якщо ми зможемо бути прив'язані до справи, яка нас годує, так само сильно, як можемо бути прив'язані до землі, яку ми любимо, ми її здійснимо.

    12. Освіта

    Пошук свого місця на війні, якщо його не було знайдено в лавах ЗСУ, зробив очевидним питання, що насправді варта здобута освіта та набута спеціальність у той момент, коли руйнується довоєнне життя. Спроба знайти роботу в Європі теж дала більшості претендентів дуже жорстку, але швидку і кришталево зрозумілу відповідь на те саме питання.

    Схоже, багатьом українцям для виживання доведеться стати нацією, здатною швидко та масово набувати нових професійних навичок, затребуваних на ринку праці, де б він не знаходився. Причина цього в абсолютній розбіжності всього того, що ти робив або вмієш робити з тим, за що готові платити і що треба робити. Найчастіше це пов'язано з роботою руками, причому іноді чим простіше спеціальність, тим складніше її освоїти, тому що коли умови диктує ринок з його вартістю праці в структурі собівартості продукції та впливом на якість, доводиться не тільки «опуститись» до робочої спеціальності, а й конкурувати з ще більшою кількістю тих, хто володіє нею краще.

    Робота після війни буде дуже конкретною, а навчання – швидким, тому неминучими є досить радикальні зміни системи української освіти, багато в чому сформовані ще на імперському принципі.

    13. Біль

    Немає українця, якому зараз не боляче, і немає українця, якому будь-коли перестане бути боляче. Не тільки від того, що саме він поранений, не може забути побачене і пережите, втратив близьких, будинок, звичний спосіб життя, надії, віру в людей… І справа не в тому, що у кожного свій біль, залежно від того, що йому викинула доля, правда ось, незважаючи на те, що цей біль може бути різним і кожному соромно порівнювати свій маленький біль з чиєюсь великою справжньою бідою, кожен біль реальний і важливий. Але головне в тому, що саме твій біль дозволяє по-справжньому відчувати і поділяти чужий біль. Ми стали здатні відчувати чужий український біль як свій, тому ніхто в Україні не залишиться наодинці зі своєю трагедією.

    Це об'єднуючий біль усіх поколінь українців, які зараз живуть.

    Як би нас це не шокувало, але решта світу має повне право проявляти просте співчуття, а не відчувати наш біль як свій. І навіть ігнорувати та дратуватися. Це їхнє право, тому передусім нам просто не повинно бути жодної справи. Ми відповімо відплатою ворогові, який радіє цьому болю і навіть знущається з нього, але ввічливу байдужість друга нам треба навчитися зрозуміти.

    Тільки українці відчувають біль один одного, але нам має бути цього достатньо.

    14. Перемога

    Ми не нападали. Ми не ставили за мету падіння імперії, захоплення територій, встановлення нового світового порядку чи підкорення Сходу із Заходом. Ми обороняємось. Ми б'ємося на своїй землі за мирне життя, тому наша перемога у цій війні – це визволення.

    Визволення навряд чи може бути схожим на тріумфальний парад. Воно триває довго, розтягнуте в часі і кожен повернутий клаптик землі так наповнений слідами присутності ворога, що доречніше бажання влаштувати жалобу, а не свято. Але це ж бажання дає сили облаштувати все так, щоб це було останнє визволення, яке колись доведеться робити – щоб ворог більше ніколи не зміг прийти сюди.

    Тому наша перемога – це створення тієї України, яка буде сильною. А саме ця війна не тільки почалася, а й закінчиться сльозами, тому свята на нас чекають не на ній, а після. Але їх буде багато, і вони відбуватимуться постійно. Спостереження за крахом імперії. Згода на добровільне приєднання територій. Насолода відплати за судом і законом.

    15. Прощення

    Не має жодного значення, хто і що робив до війни, якщо під час війни він зайняв своє місце, захищаючи Україну там, де він може і так, як він може. Війна дає право на виправлення всіх помилок минулого та безумовне право не виправдовуватися у майбутньому за їх вчинення. Це обумовлено простим фактом, що цю війну було не зупинити тим, якби хтось в Україні поводився так чи не так до неї – вона абсолютно не залежала від наших внутрішніх процесів та подій, що відбувалися до війни.

    Війна народилася як імперська галюцинація, яка не має нічого спільного з українською реальністю, якою б вона не була. Ніхто тут у нас ні в чому не винний. Тому звинувачувати когось усередині країни, що саме він навів війну, означає спробу підмінити образ ворога – з реального на того, до кого можна дістати. Але тільки об'єднавшись один з одним і простивши один одному все лише за те, що ми є українцями, ми дотягнемося і до ворога справжнього.

    Ми повинні бути вдячні тим українцям, завдяки яким ми виявилися готовими до цієї війни набагато більшою мірою, ніж ми були готові до війни 2014 року. Немає значення, чи могли вони зробити більше, на відміну від відповіді на питання, чому вони не змогли зробити більше? Напевно тому, що були зайняті тим, що ставили питання один одному, поки могли разом готуватися до війни.

    ІІІ. ПРОБЛЕМАТИЗАЦІЯ

    1. Дім

    Коли половина країни, що залишила свої будинки, по-справжньому повернеться додому? Опиниться нарешті десь, звідки вже нікуди не треба буде бігти, щоб навколишня місцевість, обличчя людей, соціальні зв'язки знову стали для кожного рідними та звичними, застиглими в часі та зрозумілими, знову незмінними у найближчому майбутньому? Чи зможе друга половина країни, що залишилася вдома, прийняти, що перша зовсім не на якийсь час прийшла до неї в гості, але надовго, якщо не назавжди, змінить звичний ландшафт, що склався? Що дім для всіх почне виглядати інакше?

    Як нам об'єднати сьогоднішніх гостей та господарів? Прийняти, що Україна зміниться не лише в тій частині, де на нашу землю прийшла біда, а й так само там, куди ворог не дійде, бо їй доведеться стати спільним домом для всіх українців – багато в чому однакових, але багато в чому дуже різних? Коли гості не будуть почуватися в гостях, а господарі почнуть розуміти, що вже не тільки вони тут господарі, як нам уникнути побутових та культурних конфліктів?

    Нова Україна будуватиметься одночасно з існуванням нинішньої, а розширення кордонів та саме післявоєнне перетворення країни неможливе без підтримки позитивної температури в цьому новому, встановленому війною, плавильному котлі культур – як зробити так, щоб усі відчули себе вдома, і насамперед саме ті, хто не залишав своїх будинків, ті, до кого гості прийшли чи найближчим часом прийдуть жити?

    2. Робота

    Як навчитися жити своєю працею в країні, яка традиційно жила з розподілу потоків грошей, що поступають, переважно зовнішніх – імперських або спрямованих на протидію імперії?

    Україна сьогодні може стати не лише житницею, а й енергетичною фабрикою Європи, робочими руками Західної цивілізації та головним збройовим заводом світу, але хто наважиться настільки скоротити кількість робочих місць у державно-бюрократичному апараті, щоб це стало можливим? «Смотрящие» вже в очікуванні багатомільярдних інвестицій, які не прийдуть, якщо не відучити Систему заробляти на бізнесі.

    Як відучити державу відлякувати інвесторів? Як створити дійсно рівні правила гри для всіх і не утримувати при цьому зграю державних «арбітрів», які охоче трактують їх у будь-який бік?

    Як зробити бізнес чи роботу з реальним економічним ефектом єдиним можливим джерелом отримання гідного доходу? І навіть не для того, щоб тепле місце в держапараті не приносило на порядок більше, ніж робота агронома чи лісника, шахтаря чи металурга, інженера чи робочого, але для впровадження основного принципу – багатство та благополуччя внаслідок створення, а не розподілу. Як зняти конфлікт між тими, хто живе від створення та тими, хто живе з розподілу?

    3. Справедливість

    Чи зможе держава виконати свої зобов'язання перед тими, перед ким має – пенсіонерами, бюджетниками, пільговиками? За чий рахунок? У якому обсязі? Як довго? Чи зможе вибрати між тими, кому справді потрібна допомога та тими, кого давно треба знімати з державної шиї? Чи зможе скоротити ці зобов'язання у майбутньому? Хто нагодує наших бідних, доки не з'являться багаті? Чи створять самі ці умови, щоб з'явилися багаті чи в країні завжди краще бути бідним? Чи зможемо ми допомогти вижити один одному, не знищивши один одного?

    Як зняти конфлікт між багатими та бідними? Між тими, хто втратив все чи вже не в змозі працювати, і тими, хто зберіг роботу та можливість заробітку? Як дати вижити одним не за рахунок знищення інших?

    Чи будуть створені нові закони та справедливі податки, які б дозволяли державі виконувати необхідні зобов'язання, але лише необхідні і без будь-яких корупційних інтересів? Чи розуміє держава, наскільки велика ціна будь-яких корупційних скандалів після війни?

    Як багато влади готова віддати держава громадам, розуміючи, що внаслідок цього центральний держапарат безповоротно прощається з корупційною рентою? З іншого боку, як довго громади після війни терпітимуть сильну державу, яка блокує їх відновлення та розвиток?

    4. Сила

    Як залучити кожного українця до захисту країни?

    Щоб оборонятися у майбутньому – жити у великих містах, надійно захищених ППО, або розосередитися територією всієї країни, перетворивши кожне село на укріпрайон, але як тоді збиратися разом? Як побудувати військову промисловість, яка приносить прибутки економіці?

    Як отримати від Заходу технології та комплектуючі для створення сучасних озброєнь, якщо сьогодні звичайні постачання зброї стримуються просто для того, щоб наша оборонна війна не перетворилася на наступальну війну?

    Як потім жити мирним життям у мирній країні, знаючи, що будь-якої миті може бути розпочато нову війну?

    5. Ворог

    Як припинити розмову з ворогом? Як припинити спроби зрозуміти ворога? Як припинити пам'ятати ворога? Як припинити заглядати за високий паркан до збожеволілого сусіда-вбивці? Як вийти з нескінченних внутрішніх діалогів і пошуку пояснень того, що трапилося, і того, що відбувається?

    Що робити зі своєю ненавистю? Страхом? Провиною? Знанням про ворога?

    Як жити з тим, що ворог продовжуватиме існувати після війни? Як зробити так, щоб ворог втратив своє ім'я, свою суб'єктність – став безликим злом? І як не забути про ворога, коли він стане безликим?

    6. Відплата

    Як не намагатися помститися тому, до кого можна дотягнутися, натомість, до кого дотягнутися не можна? Як не накинутися на ближнього? Як зробити так, щоб не бити своїх замість чужих?

    За якими законами судити впійманих ворогів, доставлених до України? Як їх ловити? Ким? Кого? Скільки штук на день, місяць чи рік? Як зробити так, щоб ворог не спав ночами, чекаючи, що ми за ним прийдемо?

    7. Пам'ять

    Що пам'ятати про минуле? Чи намагатися привести його у дипломатичну відповідність до сьогодення, оголосивши російську – східноукраїнською, а період між розквітом Київської Русі та 1991 роком – окупацією та колоніальним часом? Чи намагатися уявити все в жанрі альтернативної історії, заволодівши самостійним наративом і перетворивши те, що відбувається в ній, в абсолютно україноцентричний сюжет? Чи просто в принципі забути про все, що трапилося до 24 лютого 2022 року? Чи потрібне нам взагалі минуле і яким воно має бути?

    Чи зробить нас сильнішим витяг образів, персонажів і подій на свою користь із спільної історії з ворогом чи сам факт наявності спільної історії лежить в основі цієї війни і цього достатньо, щоб мовчки перегорнути багаторазово перекреслену і переписану сторінку?

    Як зняти нашийник раба, не надівши на себе ковпак з дзвіночками?

    8. Культура

    Як не знищити мистецтво – пропагандою, журналістику – цензурою, плюралізм думок – кон'юнктурою, а волю – доцільністю?
    Як казати правду на війні? Як казати правду після війни? Як зберегти довіру суспільства до медіа? Як задовольнити попит виборців на різноманітність політики, не розхитуючи країну?

    Що ще об'єднує країну, окрім армії та культури?

    9. Світ

    Як прискорити російську революцію, не бажаючи мати нічого спільного та не вступаючи в контакти з її громадянами? Яка держава чи скільки держав на території ворога влаштує нас? Чи можемо ми на це вплинути?

    Як зберегти та досягти регіонального лідерства у торговельних та культурних контактах з країнами пострадянського простору, частина яких зовсім не готова називати нашого ворога своїм ворогом?

    Як не перетворитися за результатами війни на щось більше чи інше, ніж просто сильна багата Україна для її мирних жителів? У якомусь сенсі, як перестати бути фронтиром та стати стабільною розвиненою країною?

    10. Вдячність

    Як пояснити кожному українцю, що світ нам нічого не був винен?

    І нічого не винен у майбутньому, тому ми не тільки повинні завжди розраховувати на самих себе, а й пам'ятати про те, що допомога світу нам знадобиться ще на невизначений час і відповідність критеріям цієї допомоги – буквально умова виживання. Як навчитися говорити «дякую» максимально голосно зараз, коли тобі ще всі хочуть допомагати? Як бути щиро вдячним, по-справжньому, від щирого серця?

    11. Переселенці

    Якою ідеєю об'єднати мільйони українців, які побачили та відчули реальну Європу, з мільйонами українців, які продовжують прагнути до Європи своєї мрії?Як говорити Україні про одну й ту саму Європу з її справжніми цінностями, способом життя, правилами взаємодії людей, коли свідчення та уявлення про неї українців не сходитимуться між собою? Як багатьом переселенцям, які повернулися, пояснювати людям усередині країни, що вони не жирували, а виживали, коли дома будуть переконані в зворотному?

    Як тримати свої двері відчиненими для тих, хто захоче жити по-українськи, так само, як живемо і житимемо ми? Що ми потім запропонуємо тим, хто виявиться у нас переселенцями?

    12. Освіта

    Як навчитися – вчитися? Як визнати факт, що більшості з нас доведеться робити щось зовсім інше та нове, щоб досягти успіху в повоєнній Україні? Як вийти зі звичних уявлень про себе, свою корисність і можливі межі затребуваності, і знову сісти за шкільну лаву? Хто навчить? Чому навчать? І куди подіти всіх тих, хто вчить і вчиться, на жаль, не тому й не так?

    13. Біль

    Як не залишити нікого наодинці з його болем, якої б природи він не був? Як пам'ятати про біль і бути причетним до болю, поки живе кожен, хто до болю доторкнувся?

    Як забезпечити тривале залучення у часі до співпереживання всім тим, хто зіткнувся з болем? Як розповісти кожну історію та домогтися того, щоб про неї ніколи не забула ні держава, ні її мешканці?

    14. Перемога

    Якщо наша перемога – це не парад, а нова сильна багата Україна через роки важкої щоденної праці, терпіння, але й терпимості, і турботи один про одного, то як нам пам'ятати про це всі ці роки? Про те, що наша перемога – це сам факт нашого гідного життя, наша воля та життя серед собі подібних? Як нам витримати і пройти, не розчарувавшись, весь довгий шлях (зміст якого і зводиться до того, що це шлях)?

    15. Прощення

    Хто згадає про те, що хоч усі ми різні в традиціях і підходах, але абсолютно однакові з погляду своєї любові та віри в Україну, коли вся різноманітність української політики знову прорве греблю патріотичного мовчання, що коректно стримується? Коли почнеться пошук нових тем, за якими можна буде заново нарізати електорат, на чому все ж таки треба зберегти беззаперечне табу? Що з того, що ми всі знаємо сьогодні, не можна віддавати на розтерзання в політичній дискусії? І від кого ми зможемо почути чесну відповідь на всі запитання, наведені вище?

    Що взагалі має стати новим предметом української політики? Чи зможуть політики обговорювати сьогодення? Зазирнути у майбутнє? І чи не повинно стати неможливим будь-яке обговорення минулого, щоб перестати тягнути всю Україну назад на перегорнуту сторінку історії?
    • нет
    • 0
    • +4

    102 комментария

    avatar
    комментарий был удален
    avatar
    комментарий был удален
    avatar
    комментарий был удален
    avatar
    комментарий был удален
    avatar
    В порядке разрядки международной обстановки, принимая во внимание наличие новогодней ситуации, для снижения градуса пафоса и создания объемной «панорамы», а также в порядке здоровой самокритики — довоенный (буквально) ролик (канун 2022 года, тем более поучительно сравнить с «теперь»), где в некотором сумбуре есть интересные, хотя и спорные мысли (скидка на специфическую авторскую позицию)))
    Take it easy, enjoy)))

    +1
    avatar
    Помилково проголосував «за». Це не самокритика, від великої частитини тез автора підтошнює
    0
    avatar
    від великої частитини тез автора підтошнює


    так, особливо про голодомор( і у тому є велика доля (може несвідома) бездоказової маніпуляції «ради красного словца»
    Це тому, що він не галичанин)
    Але українці також люди як люди — є майже святі (що показала війна), а є і не дуже (що також показала війна), та і до війни ми це знали, про лікарів з хабарями і не тільки, і т.п. Є надія, що зміни відбудуться кардинально, час косметичних мір вичерпаний
    0
    avatar
    – «The Economist» у 2022-му назвав Україну країною року саме в той момент, коли вона як ніколи залежить від допомоги Заходу. Чи можна в такій ситуації говорити про Україну як суб'єкт глобальної політики, про її самість?

    – Звісно, ця самість є за фактом, а не тому що в Зеленського на його худі написано «I'm Ukrainian».

    Суб'єктність не визначається обсягом допомоги, яку Україна зараз отримує. Вона чимось нагадує суб'єктність Ізраїлю. Ізраїль отримує військову допомогу від Сполучених Штатів? Звісно, отримує. Але це аж ніяк не зменшує його суб'єктності. І в Україні те саме відбувається.

    Ба більше, Україна стала країною, яка зараз якоюсь мірою повернула Заходу відчуття сили і сенсу, пов'язаного не тільки з економічною доцільністю. Це перехід від технократії до ціннісної політики, якщо хочете, це повернення історії.

    У цьому, до речі, є і небезпека завищених очікувань з обох сторін.

    З одного боку, західні країни мають розуміти, що ціна, яку Україна платить у цій війні, незрівнянно вища за будь-яку військову та фінансову допомогу, і Україна вже сповна розплатилася за всіма рахунками.

    Будь-яке обмеження поставок зброї або спроби підштовхнути Україну до неприйнятних для неї переговорів викликатимуть відчуття розчарування й образи. Я сподіваюся, що політики на Заході це розуміють і саме через суб'єктність України знають, що нічого доброго з цього не вийде.

    З іншого боку, українські політики та еліта мають усвідомлювати, що союзники теж ідуть на досить великі жертви, зокрема й економічні, ризикують власною безпекою і хочуть бути впевненими, що Україна надійний та ефективний партнер.

    У цьому сенсі будь-які внутрішні розбірки, особливо серед військово-політичного керівництва, будь-яка корупція, політиканство – від кого б воно не виходило, або повернення до колишнього способу управління країною – будуть послаблювати цю впевненість.

    Мені здається, Україну ззовні зараз перемогти неможливо. Внутрішньо підірвати, напевно, можна. Тому єдність така важлива – і сьогодні, і після перемоги.

    Щоб не сталося те, що відбувалося після двох Майданів у 2004-му і 2014-му, коли в багатьох виникло розчарування: блін, знову не вийшло – зрада, схеми, корупція, внутрішні розбірки.

    Критично важливо, щоб Україна не лише повернула собі всі окуповані території, відбулася не тільки в територіальному сенсі, а й у сенсі цінностей, перезавантаження соціальних інститутів, іншого життя.
    +1
    avatar
    +1
    avatar
    Красиво в Украине, даже среди войны.
    0
    avatar
    В понедельник, 2 января украинские воины устроили «новогоднюю дискотеку» для оккупантов в Пологах Запорожской области.

    Как сообщает местное издание «РИА-Мелитополь», прилетело в склад боеприпасов и расположение оккупантов.

    «Детонация длилась более двух часов. Местные говорят трупов было столько, что россияне уже даже их не собирают», — говорится в сообщении.

    Пока Генштаб официально не сообщал о «бавовне» в Пологах.
    0
    avatar
    После распада СССР военные расходы в мире сократились почти на 300 млрд. Долларов в год. При распаде России долговременный эффект от снижения военных расходов будет ещё более ощутимый.

    www.kasparov.ru/material.php?id=63B33B2D9A187
    +1
    avatar

    Когда кукуха отлетела полностью
    0
    avatar
    З Днем Народження, пане Буданов!
    0
    avatar
    Режиссер Никита Михалков госпитализирован в тяжелом состоянии

    Опять не тот.
    0
    avatar
    В Сети появилась информация, что в Минском районе с полигона сбежали российские «мобики».

    Объявлен поиск группы мужчин в военной форме. Возраст разыскиваемых — до 40 лет.

    «По предварительной информации, они могут передвигаться на авто», — пишут Telegram-каналы.
    0
    avatar
    Наш бронепоезд

    Члены БРСМ станут подкреплением для армии в случае мобилизации. Об этом заявил первый секретарь ЦК БРСМ Александр Лукьянов.

    «При первых же волнах мобилизации, очевидно, потребуется подкрепление. Откуда брать резервы? Где формировать эти подразделения? Как сейчас необходимо провести первичную подготовку, чтобы как минимум молодые люди могли знать, что из себя представляет автомат Калашникова, пистолет Макарова, метание гранаты. Первичные тактические приемы со стрелковым оружием в первичном подразделении мотострелковом. Это важно. Мы должны взять за правило подготовку молодежи в этом ключе», — сказал Лукьянов.
    0
    avatar
    При первых же волнах мобилизации, очевидно, потребуется подкрепление.

    Т.е. ещё не начали, но уже понимают, что горы трупов надо будет кем-то заменять?
    0
    avatar
    Скорее хотят выслужится, лизнуть поглубже, так сказать. Воевать, я думаю, они не планируют.
    0
    avatar
    Т.е. ещё не начали, но уже понимают, что горы трупов надо будет кем-то заменять?
    Это само собой.
    Для Генштаба РФ эти 200 000 уже убиты. Нужно больше мяса…
    0
    avatar
    Нужно больше мяса…

    0
    avatar
    Лукашенко, находясь с белорусскими и российскими военными на Обуз-Лесновский полигон под Барановичами, рассказал историю создания этих аптечек, на что, по его словам, его вдохновил его младший сын Николай.

    – И они (Минздрав РБ) за пару месяцев сделали аптечку, которая лучше натовской. Когда я принес малому, говорю: «Ну, посмотри», он развернул, утром мне говорит: «Да, эта лучше», – сказал правитель Беларуси российскому военному. – Поэтому – это ребятам. Надо, чтобы под рукой было все необходимое. В бою – это жизнь человека.
    0
    avatar
    «Да, эта лучше»

    Эксперт. Весь в отца.
    0
    avatar
    Эксперт. Весь в отца.
    Слышится некий скепсис в ваших словах. Наследный принц не может не быть экспертом. Как его высочеству, Николаю второму, потом человечками управлять? Когда его величество, помазанник божий, лу первый от трудов государственных отойдёт или в бозе почит? :_o
    0
    avatar
    Эксперт. Весь в отца.

    Та самая:

    0
    avatar
    Кризис, вызванный вторжением России в Украину в феврале прошлого года, уже стоил Европе около 1 триллиона долларов из-за резкого роста цен на энергоносители.

    Это только на углеводы. Ещё беженцы и вооружения для Украины. Вот вам дешёвый газ из России.

    У нас тут один чемпион мира по выращиванию арбузов на одном, отдельно взятом участке, всё хвастается дешёвым газом, который мы имеем благодаря ему. Не знаю, во сколько деньгами для нас выльется эта дешевизна.

    А сейчас мы имеем:
    30 лет отсутствия развития, а во многом даже откат назад
    уничтоженные системы образования и здравоохранения
    разрушенные законодательные, правоохранительные и судебные системы
    одну из худших в мире систему налогообложения
    и ещё чёрт знает чего, что или не работает или наносит вред и всё скопом приносит убытки.

    Ещё мы имеем тысячи поломанных жизней.

    Правда есть и плюс — халявная колбаса председателям профсоюзных первичек.
    +1
    avatar
    Ещё Европа, благодаря дешёвому газу, имеет под боком взбесившееся государство, населённое недофашистскими фриками и имеющее (допустим да) ЯО. Чем это кончится не знает никто, кроме тех, у кого есть карты и они их когда нибудь нам покажут. Наверное.
    0
    avatar
    Наша любимая рубрика санкции-хуянции
    СМИ: «Кошелёк» Лукашенко владеет украинской сетью АЗС UPG, которая теперь вышла на рынок Польши

    Украинское издание OBOZREVATEL опубликовало (https://news.obozrevatel.com/abroad/kompaniya-upg-za-kotoroj-stoit-belorusskij-oligarh-i-syin-lukashenko-prorvalas-na-polskij-ryinok.htm) расследование о том, что украинская сеть АЗС UPG де-факто принадлежит «кошельку» Лукашенко Николаю Воробью и Виктору Лукашенко. По данным расследователей, теперь эта сеть АЗС вышла на польский рынок минуя санкции ЕС.

    «Компания официально позиционирует себя как украинская, но по нашим данным «ребрендинг» сделан только для того, чтобы обходить все санкции Евросоюза благодаря подставным лицам», — пишут расследователи.

    Журналисты выяснили, что ещё в 2020 году финансовый директор UPG Инна Яценко стала председателем правления польского предприятия Baltchem SA Zakłady Chemiczn, а совладелица UPG Виктория Петренко вошла в состав совета директоров польского предприятия.

    В UPG отрицают информацию о каких-либо инвестициях в Польшу.

    Напомним, что в октябре 2022 года Украина ввела санкции против Николая Воробья. А ещё ранее в 2021 года в Украине вернули в государственную собственность нефтепродуктопровод «Самара — Западное направление», более чем на 50% которого принадлежали (https://reform.by/201482-u-vorobja-mogut-otobrat-nefteproduktoprovod-v-ukraine) беларусcкому «Нефтебитумному заводу», которым владеет Воробей.
    0
    avatar
    Продолжаем рубрику, сегодня «Привет из Грузии»
    0
    avatar
    Шош, продолжаем нашу любимую рубрику «санкции-хуянции»
    Новый пакет санкций Евросоюза в отношении Беларуси до сих пор не принят — главным образом из-за того, что встал вопрос о послаблении ограничений на поставки белорусских калийных удобрений. Об этом сообщил корреспондент «Радио Свобода» в Брюсселе Рикард Йозвяк.

    — Последний пакет санкций ЕС против Беларуси остается без подвижек, в основном из-за предложенных уступок в отношении белорусских удобрений. Я не ожидаю прорыва на этой неделе, — написал Йозвяк в твитере.

    Он не сообщил, какие именно уступки обсуждаются и кто выдвинул эту инициативу. Ранее журналист заявлял, что новые санкции ЕС против Беларуси намеревались согласовать в первых числах февраля, а десятый пакет ограничений в отношении России — к первой годовщине полномасштабного вторжения в Украину.
    0
    avatar
    Те, что есть уже не плохо колбасят. А бракнуть чё нить, чтобы себе стало хуже — там таких дураков нет. У нас все окопались. Самолёты сажают, туристов через границу водят, а потом удивляются, что их удобрения перестают возить.
    0
    avatar
    Самолёты сажают, туристов через границу водят, а потом удивляются, что их удобрения перестают возить.
    Если вы забыли, то я вам напомню, что за самолёт и туристов все санкции еврошлюх ограничились очередными супермегаозабоченностями.
    0
    avatar
    все санкции еврошлюх ограничились

    Та нет. Всё копится. Репутация падает. Задрал настолько, что теперь поляки ваще границу почти закрыли. Скоро и прибалты за ними подтянутся. Таможня и транзит не плохое бабло приносило, но у нас же не еврошлюхи, во вред себе — как 2 пальца. А потом скорчить рожу и поляков во всём винить и говорить, что они потеряли больше нас. А хрена ещё делать?
    +1
    avatar
    Вот, кстати, тех торгашей, что не правильно кур расчленяли и цену повышали, обвинили в нанесении ущерба государству. А перекрытие границ не нанесло ущерба? Чёта я не вижу виновника на скамье подсудимых. Хотя у нас же не до закона.
    0
    avatar
    А перекрытие границ не нанесло ущерба?
    Беларусь границу не перекрывала.
    0
    avatar
    Беларусь границу не перекрывала.

    Перекрыли поляки. За всё хорошее. За беженцев, за забор, за гнобление Союза поляков, за польские танки… За язык, который как помело.
    0
    avatar
    Всё копится
    Спасибо кремлядям, что ускорили этот кордебалет. А то б еврошлюхи ещё лет сто «накапливали» озабоченности.
    0
    avatar
    Спасибо кремлядям, что ускорили этот кордебалет

    При чём тут они? Наш и сам молодец. Без мыла во все отверстия влез.
    0
    avatar
    При чём тут они?
    При том, что до начала СВО никаких серьёзных санкций не было.
    0
    avatar
    При том, что до начала СВО

    Так кто его в СВО заставлял играть? Ходил бы себе по коровникам, проверял, где у коров помыто.
    0
    avatar
    Спасибо кремлядям, что ускорили этот кордебалет.
    ещё лет сто «накапливали» озабоченности.

    Вы ждёте, что кто-то изменит Вашу жизнь?
    +1
    avatar
    написал Йозвяк в твитере.
    Йозвяк тут не котируется.
    Тут уже не реагируют даже на конкретные схематозы, вскрытые, с доказательной базой. Не то что на твиттер какого то «тиктокера».
    0
    avatar


    Это они ещё всерьёз не начинали.
    +1
    avatar
    Чего тока эти буржуи не придумают, чтобы обобрать трудового человека.



    Нет, чтобы как у нас, увеличивать старые и придумывать новые налоги, сокращая при этом услуги от государства.

    Хотя нет. В этом году больничный решили сразу оплачивать 100%, а не как раньше — первые 2 недели 80%. Большинство больных за 2 недели выздоравливало.
    +1
    avatar
    Амерыканская газета Wall Street Journal са спасылкай на аднаго з неназваных украінскіх камандзіраў, які бярэ ўдзел у бітве за горад, піша пра страты УСУ. «На гэты момант абменны курс нашых жыццяў на іх — на карысць расіянаў. Калі гэта будзе працягвацца, мы можам скончыцца», — сказаў ён.
    Як адзначае выданне, на Захадзе ўсё больш турбуюцца пра тое, што Украіна дазволіла ўцягнуць сябе ў бітву за Бахмут на ўмовах, выгадных Расіі, і губляе там сілы, неабходныя для наступлення, якое запланаванае на вясну. Некаторыя з аналітыкаў кажуць, што ўкраінцам мае сэнс адступіць на захад ад горада, пакуль часці яшчэ захоўваюць баяздольнасць.
    Никогда такого не было и вот опять. В очередной раз приходиться напоминать Западу информационным давлением. Всё так хорошо, что резка начали объявлять поставку танков. Вот только пока научат, пока поставят, дай бог, ВСУ к этому моменту не закончится.
    0
    avatar
    Еще одна важная новость – США ослабили санкции против Венесуэлы и отказались от признания и.о. президентом лидера оппозиции Гуайдо. 1 января танкер компании Chevron приплыл на загрузку венесуэльской нефтью. Это произошло впервые за 4 года.

    То то Викторович кинулся оплакивать этого Гуайдо. До этого он ему и нахер не впёрся, а тут вдруг крокодильи слёзы.
    Ради того, чтобы закопать Россию, можно и Гуайдо пожертвовать. Путин гораздо большее зло, чем Мадуро.
    0
    avatar
    То то Викторович кинулся оплакивать этого Гуайдо.
    Что значит «этого»? Вы впервые о нём узнали сегодня?
    А ведь на его примере можно наглядно В ОЧЕРЕДНОЙ РАЗ убедиться в двуличии пиндосов и еврошлюх.
    И очень велика вероятность, что его «политическую» судьбу повторит и Котлетожарка, и калиновцы и прочие претенденты на власть в Беларуси. Сольют их сильные мира сего и даже не поморщаться.
    0
    avatar
    Вы впервые о нём узнали сегодня?

    В том то и дело, что не впервые, но вы почему то именно сейчас на него стойку сделали.
    0
    avatar
    но вы почему то именно сейчас
    Так именно сейчас его слили окончательно. Что тут нелогичного?
    Котлетожарке и вам на заметку, как красиво и обнадёживающе всё было:
    0
    avatar
    Сольют их сильные мира сего

    Если в результате этого Россия сгинет, то это стоит того.
    0
    avatar
    Да и не слил его никто. Жив-здоров, на свободе.
    0
    avatar
    А ведь на его примере можно наглядно В ОЧЕРЕДНОЙ РАЗ убедиться в двуличии пиндосов и еврошлюх.
    США обязаны вмешиваться в суверенные дела других стран?
    0
    avatar
    США обязаны вмешиваться в суверенные дела других стран?
    Неправильный вопрос.
    Вот правильный вопрос:какого хрена, вмешиваясь в суверенные дела других стран пиндосы на полпути сливают тех наивных, кто в них/им поверил?
    0
    avatar
    Вот правильный вопрос: какого хрена, вмешиваясь в суверенные дела других стран пиндосы на полпути сливают тех наивных, кто в них/им поверил?
    Ну расскажите тогда, что США обещали Гуайдо. В чём обманули?
    Походу, как обычно, информацию вы черпаете из собственных фантазий. Может из розетки вам голос вещает.
    У вас какое-то низкопоклонство перед США и ЕС, видимо вы считаете, что они правят миром. А они в основном занимаются внутренними проблемами.
    Гуайдо самостоятельный политик, несёт сам ответственность за свои действия.
    0
    avatar
    У вас какое-то низкопоклонство перед США и ЕС

    Та не. Тут же за километр разит геббельсТВ. Люди сидят и целыми днями выискивают хоть что нить, чтобы плюнуть в суп Америке. Это главный враг всех диктаторов и их подпёрдышей.

    Чувак сначала начинал вроде как блюститель достоверности информации, а теперь скатился в выгребную яму пропагандонства.
    0
    avatar
    Чувак сначала начинал вроде как блюститель достоверности информации, а теперь скатился в выгребную яму пропагандонства.

    Да вообще уже скатился до шлакового уровня. Видимо пока не все форумы в РБ были закрыты так хоть где-то что-то читал и за свои мысли на Браме выдавал, а сейчас видимо копипастить неоткуда и своих мозгов спорить не хватает, так что кризис. Смотрите, я нашла прообраз:



    Один, попавший под путинскую могилизацию рюцке, подумал, что может тра… обойти систему и подал в суд на военкомат.

    Он, оказывается, не просто «яжебать» троих детей, у его жены есть ещё и четвёртый, от первого брака.

    Суд выиграть этому рюцке удалось, условие о троих детях до 16 лет соблюдено, но военкомат имеет право обжаловать приговор.
    Какие же действия предпринял военкомат? Никакие. Пока никакие.

    Дело в том, что рашнявое министерство оккупации и геноцида позаботилось и подстелило соломки под жёпы военкомов. Там просто решили отменить брони тем, у кого трое детей. Бам

    Умиляет рашня, которая ещё верит в иллюзию, будто росийа — правовое государство.

    Зю: что-то мне подсказывает, что на бешеном заболотье самыми популярными невестами стали не модели и обколотые ботоксом шмары, а одинокие многодетные, очень многодетные, рюцке бабищи.
    0
    avatar
    Умиляет рашня, которая ещё верит в иллюзию, будто росийа — правовое государство.

    В Москве задержаны журналисты SOTAvision Максим Литвинчук и Илья Макаров, а также местная жительница, которые пытались посетить заседание совета депутатов Тверского района в Мосгордуме. Об этом сообщает ОВД-Инфо.

    В SOTAvision пояснили, что у журналистов при себе были необходимые для посещения заседания разрешения, однако их все равно не пустили. Журналисты из-за этого решили вызвать полицию, однако полицейские задержали их самих. Также силовики задержали жительницу Тверского района, которая тоже пыталась пройти на заседание.

    «Приехала полиция, выяснилось, что на нас написали заявление в полицию — как будто мы ломали окна», — рассказал Макаров.

    Задержанным вменили статью о мелком хулиганстве (ст. 20.1 КоАП). Их везут в ОП «Тверской».
    0
    avatar
    А они в основном занимаются внутренними проблемами.
    Не основные занятия
    ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D1%85_%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B9_%D0%A1%D0%A8%D0%90

    А кто правит? Китай, или может Эретрея? Правят — не правят. Но Америка вес в международных делах имеет.
    0
    avatar
    А кто правит?
    Рептилоиды, это вроде общеизвестно.

    Но Америка вес в международных делах имеет.
    Конечно имеет, ибо самая мощная экономика мира. Это как Солнце в солнечной системе имеет массу 99% от всей системы и на всё влияет, это не значит, что Солнцу сильно интересны проблемы планеты Земля.
    Вы просто по телевизору видите Байдена, когда он говорит про Россию и Украину и вам кажется, что он только этим и занят. Но 99% времени он обсуждает другие проблемы.
    0
    avatar
    А ведь на его примере можно наглядно В ОЧЕРЕДНОЙ РАЗ убедиться

    0
    avatar
    Всё, шутки кончились.

    Военная прокуратура из Владимира потребовала заблокировать официальный сайт ООН
    0
    avatar




    Тихоокеанська держава Ніуе випустила срібну пам’ятну монету «Воїн Азовсталі» номіналом 5 доларів.

    Срібна монета присвячена захисникам Маріуполя, які оборонялися від ворога на меткомбінаті, повідомляє Top World Coins

    «Українські воїни, які чинили опір на „Азовсталі“, є доказом того, що протистояти могутньому агресору завжди було і буде правильним», – йдеться на сайті.

    На монеті викарбували картину художника Максима Паленка «Маріуполь Азовсталь», де зображений воїн Маріупольського гарнізону в обладунках.

    Шолом ніби «створений» із металургійного заводу, який був укриттям для бійців і врятував життя тисяч людей.

    Срібна монета має номінал 5 доларів

    «Нехай їхні героїчні подвиги ніколи не будуть забуті з цим пам’ятним твором. Він точно знайде особливе місце у вашій колекції та вашому серці», – йдеться в описі.
    +1
    avatar
    Тихоокеанська держава Ніуе



    Откуда они вообще про Украину знают?
    0
    avatar
    Хороший у них язык для любителей поболтать…

    0
    avatar
    Откуда они вообще про Украину знают?


    Это сейчас как раз не сложно, но оцените «маневр»- зато теперь много кто узнал (и даже поинтересовался), что такое Ниуэ и где «оно»)
    .
    +1
    avatar


    Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) вимагає від Росії пояснень з приводу захоплених 50 броньованих автомобілів спостерігачів.

    Про це йдеться в заяві Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, передає Укрінформ.

    «Протягом останніх 11 місяців РФ атакує не лише на Україну, а й основоположні принципи та цінності ОБСЄ. З квітня 2022 року Росія незаконно утримує трьох співробітників СММ за сумнівними звинуваченнями. На минулих вихідних ми отримали нові тривожні повідомлення про ймовірну передачу понад 50 броньованих автомобілів СММ з Росії на схід України, де вони можуть бути використані для підтримки агресивної війни проти України. Це — неприйнятно», — йдеться у заяві.

    У ЄС наголошують, що Росія повинна негайно звільнити всіх затриманих співробітників ОБСЄ і повернути майно організації законному власнику.

    Постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Ніл Буш заявив, що РФ «має надати вичерпні пояснення» з приводу захоплення автомобілів СММ та їх застосування на окупованих територіях сходу України.

    «Ми категорично засуджуємо очевидну крадіжку та неправомірне використання автомобілів ОБСЄ, які, за повідомленнями, застосовуються Росією на Донбасі. Як було заявлено, організація не має ані персоналу, ані транспортних засобів, розгорнутих на сході України – і про цей факт росія добре знає. РФ повинна надати вичерпні пояснення», — сказав він.

    наивные?)
    0
    avatar
    наивные?
    Шлюхи обыкновенные.
    0
    avatar
    наивные?)

    Может провоцируют, проверяют и т.п. Вариантов пользования «ситуацией» вообще много. Например, такое заявление «демонстрирует заинтересованность» в судьбе авто и сотрудников, соответственно может пойти торг, в т.ч. и неофициальный, кто-то из окружения может начать выторговывать себе жизнь/свободу и пр., главное за ниточку потянуть. Одну, другую, третью, а там оно и само как домино повалится.

    Возвращаясь к вопросу об ужесточившейся в последние недели агрессивной риторике представителей руководства РФ, которые грозят «мочить в сортире» США и их союзников, ознакомьтесь с мнением по этому вопросу известного американского политолога Дмитрия Саймса.

    На днях он заявил заявил о потере страха перед «красными» линиями России в элитах США
    Он подчеркнул, что элиты США готовы и дальше переступать красные линии России поскольку убедились, что никакой реакции на пересечение этих «красных линий» со стороны руководства РФ не последует.

    "«Байден, мне кажется, всегда был человеком очень гибким, который очень колебался с линией партии, линией общественных настроений, но не сумасшедший – человек с рассудком и тормозами. Но ему сегодня регулярно говорят: вот вы думали, что если мы сделаем то-то и то-то, Россия пойдёт на очень резкую эскалацию. Мы сделали в экспериментальном порядке, Россия на это не ответила. Мы сделали больше и Россия опять не ответила, и поэтому сейчас выработалась популярная теория в глобалистских кругах Вашингтона, что, дескать, вообще не нужно обращать внимания на российские красные линии. Это непозволительно ограничивает американскую деятельность по поддержке Украины. Давайте будем более смелыми в этих экспериментах. Если Россия начнёт что-то делать, тогда мы посмотрим и сможем скорректировать свою позицию".

    Так что отсутствие политической воли и решимости идти до конца у нашего руководства нам очень дорого обойдется и ведет нас к поражению.


    На минулих вихідних ми отримали нові тривожні повідомлення про ймовірну передачу понад 50 броньованих автомобілів СММ з Росії на схід України, де вони можуть бути використані для підтримки агресивної війни проти України.

    Та ещё не известно, чем эти 50 машин «ОБСЕ» укомплектовало. Уже ж были ролики с видеокамер украденных авто, а тут вообще всё что угодно может быть. Это во-первых, во-вторых — москали эту войну не собираются выигрывать зачем же им ещё и 50 хороших авто на фронт отправлять, чмобики и вагнера могут и с голыми руками гарантированно помереть.

    Кланы из окружения Путина заработали миллиарды рублей на сделках с Росрезервом

    Близкие к Путину семейные «кланы» взяли под контроль стратегический запас страны и обогащаются за счет агентства по госрезервам (Росрезерв), рассказывает «Проект».

    Росрезерв отвечает за снабжение армии и обеспечение населения в случае войны или стихийного бедствия. Для этого оно закупает продукты, топливо, метал, шины и многое другое. Расходы на резервы выросли почти в два раза: до 207,4 млрд рублей. Это сопоставимо с бюджетом на культуру и пропаганду вместе взятые.

    Все операции проходят в формате закрытого аукциона, поучаствовать в нем можно, с разрешения ФСБ и Росрезерва.
    Доступ к торгам имеет лишь узкий круг «кланов»: они делят крупные лоты, согласовывают цену. По словам бизнесмена Константина Чайковского, который несколько раз пытался пробиться на аукцион, приглашения получают «только 15-16 организаций», которые, «по сути, дербанят всю Россию».

    С 2009 года бессменным руководителем Росрезерва является Дмитрий Гогин — ставленник миллиардера Аркадия Ротенберга. До перехода в агентство Гогин работал на него в «Ростоппроме». Два связанных с этой компанией бизнесмена торгуют с Росрезервом продуктами и хлопком.

    Также свою прибыль от Росрезерва получает семья секретаря Совбеза Николая Патрушева. Тот курировал агентство, будучи главой ФСБ и не был доволен, что оно перешло под «теневой» контроль Ротенберга. Связанная с его племянником Алексеем Патрушевым компания поставляла ведомству продукты под гарантии Россельхозбанка, который возглавлял старший сын Патрушева Дмитрий.

    Помимо этого среди контрагентов Росрезерва есть люди из окружения главы «Ростеха» Сергея Чемезова, спарринг-партнера Путина Василия Шестакова и сына бывшего генпрокурора Артема Чайки.

    Перечисленные «кланы» перепродают друг другу продукцию и берут кредиты в одних и тех же банках. В эпизодах работы ряда контрагентов Росрезерва есть примеры подозрительных цен, ухода от налогов и обналички.
    0
    avatar
    Перечисленные «кланы» перепродают друг другу продукцию и берут кредиты в одних и тех же банках. В эпизодах работы ряда контрагентов Росрезерва есть примеры подозрительных цен, ухода от налогов и обналички.
    Интересно, кто у кого схемы работы стащил, хохлы у москалей или москали у хохлов? Или это совместное творчество?
    0
    avatar
    Это надо спросить некого бизнесмена Чайковского, он точно знает. А так после начала войны как бы многое пошло так, что мало кто предполагал, вот например предполагалось, что армия под командованием тувинского дегенерата сильнее всех, благо вон как на парадах с каменными лицами маршировали и танковые биатлоны с авиадарсами проводили, а в экономике из за либералов полная жопа, а на практике выяснилось, что все обстоит мягко говоря наоборот. Так что как там в Росрезерве обстоят дела большой вопрос.
    0
    avatar
    Как тебе такое, John иван?

    0
    avatar
    twitter.com/mihasyukevgen/status/1618307694309568513

    Чаму я сыйшоў з «Палка Каліноўскага»?

    Я далучыўся да ПКК на 4 дзень вайны, калі ПКК яшчэ не існаваў. Быў шэрагавым байцом, камандзірам узвода, камандзірам групы выведкі, дапамагаў ПКК з знешнімі сувязямі і арганізацыйнымі пытаннямі, гуманітаркай і багата яшчэ ў чым.
    Быў і ў так званай Радзе. Таму я шмат камунікаваў як з байцамі-пабрацімамі, так і з кіраўніцтвам ПКК, у асобах у першую чаргу Ваніша і шэрагу іншых меньш уплывовых людзей.

    Калі я зразумеў, што гэта за арганізацыя і што гэта за людзі, я прыняў рашэнне пакінуць гэтую структуру.
    Разам са мной сышла частка людзей. Тады ў навінах было «Палова батальёна «Літвін» напісалі рапарты аб звальненні».

    Але, канешне, ўсё гэта не зусім праўда. І вось у гэтым галоўная прычына чаму я звольніўся – няпраўда. Падман, хлусня, ілжа.
    ПКК – гэта Калос на гліняных нагах. Рана ці поздна ён рухне і, нажаль, нанясе вялікую шкоду ўсяму вызваленчаму беларускаму руху і беларускаму народу.

    Я ўпэўнены, што немагчыма пабудаваць нешта сапраўды моцнае на ілжы і падмане. Менавіта таму я доўгі час змагаўся з гэтым знутры.
    І ў выніку быў вымушаны сыйсці.

    Але давайце ўсё ж такі больш пра праблематыку. Вось некалькі прычын, чаму ўжо сотні людзей пакінулі ПКК:

    1. Дрэнны менеджмент і камандзіры. Галоўная прычына ад якой ідуць іншыя. ПКК кіруюць неадукаваныя і непрафесійныя людзі, якія прымаюць дрэнныя і ганебныя рашэнні. Ёсць там добрыя людзі, як напрыклад Ян Беларус, але такіх людзей там меньшасць і яны таксама не заўсёды могуць прымаць правільныя рашэнні праз кіраўніцтва вышэй.

    ПКК ужо тройчы моцна разваліваўся як раз праз людзей у кіраўніцтве.
    2. Хлусня, падман і маніпуляцыі.

    Гэта адзін з фундаментаў ПКК агулам. Пачынаючы ад некаторых герояў і іх гісторый, скончваючы агульнай інфармацыяй, якую падае ПКК грамадству пра арганізацыю. Два батальёна? Полк? Вызваленчы рух? Усё гэта або поўная няпраўда або частковая.
    3. Гвалт і культ сілы

    Адразу скажу, што ідэя фізічнай моцы для войска цалкам слушная і патрэбная, але.

    У ПКК і звязаных з імі структурах гэта ўсё на ўзроўне пацаноў з раёну і бандытаў. Разборкі, біццё твараў, запугванне і прыгнёт – нармалёвая практыка.

    Можна ўзгадаць Адэсу, але такіх гісторый хапае. Нічога нават блізкага да канцэптаў мужнасці і гонару ў гэтым няма.

    4. Непразрыстасць і кумаўство

    Увогуле ПКК можна параўнаць з ЧВК, толькі за дзяржаўны кошт. Там кіруе кола сяброў, невялічкая тусовачка, якая прыбрала да сваіх рук вызваленчы рух і паразытуе на гэтай тэме.

    Вашыя данаты, гумарітарка, інфармацыйная падтрымка выкарыстоўваейца кіраўніцтвам ПКК для напрацоўкі асабістага капіталу і ціску на шэрагавых байцоў.

    Лаяльнасць «тусовачке» – гэта адзіны крытэр прызначэння на кіруючыя пазіцыі ў ПКК. Ці нагадвае вам…гэта сістэму пабудаваную пры Лукашэнка? Мне нагадвае.

    5. Адсутнасць беларушчыны і каштоўнасцяў

    І апошні пункт, але, як кажуць, не апошні па значнасці, гэта пункт пра ідэйнасць усіх гэтых людзей і самой структуры.

    Для мяне галоўнай матывацыяй далучыцца да вайсковых была і застаецца ідэя вызвалення Беларусі.

    Для мяне, як да беларускага эмігранта, гэта была легальная магчымасць узяць у рукі зброю, адшукць аднадумцаў і атрымаць баявы досвед, каб пасля ўва ўсіх нас быў шанец на вызваленне Беларусі.

    Але сёння ПКК знутры захоплен людзьмі, якія ніколкі нічога не рабілі ў Беларусі, не змагаліся за яе ў апазіцыйных структурах ці падчас пратэстаў, не могуць сказаць нават некалькі сказаў па-беларуску, не ведаюць гісторыі і не разумеюць нават базавых канцэптаў свабоды думкі, слова, дэмакратычнасці і іншыя каштоўнасці, за … якія асабіста я ўсё жыццё і змагаўся і за якія я прыйшоў змагацца ва Украіну.

    Сёння я ўпэўнены, што пад кіраўніцтвам такіх людзей беларускі народ не атрымае свайго нацыянальнага войска, якое б магло ў будучым вызваліць Беларусь.
    Але сотні людзей ва Украіне працягваюць спрабаваць і шукаць магчымасці для гэтага. Спадзяюся ў нас атрымаецца. У горшым выпадку «не».

    Жыве Беларусь! Слава Украіне!

    P.s. Фактуры не так багата праз спецыфіку тэмы і фармат Твітара, але час ад часу буду распавядаць.
    0
    avatar
    Эстония закрывает рф выход к морю: Санкт-Петербург оказывается в блокаде — подробности
    Правительство Эстонии решило несколько расширить так называемую «прилегающую зону» вокруг своих берегов в Балтийском море. При этом официальная причина расширения – стремление задерживать нарушителей закона как можно дальше вглубь моря.

    Обновленная ширина этой зоны достигнет 24 миль, отмечает издание. При этом, как утверждают эстонские чиновники, они получат сразу несколько положительных последствий: будут ловить нарушителей, и следить за экологической ситуацией, и сохранят археологические находки.


    0
    avatar
    Уже закрыли? А если РФ не согласится тогда чего, интересно как будет происходить досмотр военного корабля РФ, просто технически.
    0
    avatar
    Турок позовут патрулировать. А уж турки прекрасно знают, что и как с руснявым металлоломом нужно делать. Лучше них разве только украинцы, но украинцы пока что заняты этой задачей в самой Украине.
    0
    avatar
    В Англии вроде два човна хохла есть бриты передают, может их привлекут? Странно, что вы забыли про эстонский флот.
    0
    avatar
    На крупных предприятиях в разных районах Ирана сегодня ночью, 29 января, начались по меньшей мере четыре сильных пожара, которые сопровождались взрывами.

    Об этом сообщает РБК-Украина со ссылкой на Twitter OSINTdefender.

    По данным на 1:00 по киевскому времени, взрывы были подтверждены на четырех объектах:

    на оборонном предприятии в городе Исфахан;
    в городе Хой провинции Западный Азербайджан;
    на нефтехимическом заводе в городе Азершехр, Восточный Азербайджан;
    в городе Кередж, провинция Альборз.
    По данным источников, в Исфахане взрыв произошел на заводском складе с боеприпасами. По предварительной информации, пострадавших в результате инцидента нет.

    В Азершехре загорелся завод по производству автомобильной химии. В результате сильного пожара взорвались резервуары с готовой продукцией, также огнем уничтожен автомобиль спасателей. О погибших и пострадавших не сообщается.

    По данным некоторых иранских СМИ, причинами происшествий могли стать удары американских, или израильских беспилотников. Но власти страны это не подтверждают.

    В Минобороны Ирана подтвердили, что на один из его объектов было совершено нападение с использованием беспилотников. Но в ведомстве подчеркнули, что все угрозы были ликвидированы заранее.


    www.rbc.ua/ukr/news/irani-niztsi-strategichnih-pidpriemstv-prolunali-1674948305.html
    0
    avatar
    США перебросили корабль военно-морских сил ко входу в Черное море на фоне сообщений о подготовке нового российского наступления в Украине и угроз президента Владимира Путина ответить «не только бронетехникой» на поставки Киеву западных танков, пишет The Moscow Times.

    Эсминец USS Nitze, входящий в ударную группу авианосца George H.W. Bush, подошел ко входу в пролив Босфор и бросил якорь близ Стамбула, сообщает USNI News со ссылкой данные слежения за судами и сообщения пресс-службы 6-го флота США.

    В радиусе поражения ракет Tomahawk, способных уничтожать цели на расстоянии до 1300 км, находятся, например, Крым (500 км), Сочи, где расположена резиденция Путина «Бочаров ручей» (600 км), а также Ростов-на-Дону (1100 км).

    USS Nitze имеет 96 пусковых установок для Tomahawk, которые, в свою очередь, могут быть оснащены как обычной, так и термоядерной боевой частью. Боеголовка W80 для Tomahawk мощностью от 5 до 150 килотонн относится к тактическому классу ядерного оружия и производилась в США с конца 1970-х.
    +1
    avatar
    (заголовок imho shit, не в нем суть))

    0
    avatar
    (заголовок imho shit, не в нем суть))

    А что это Вы по таким подозрительным каналам ходите — Корупція.Інфо? Там каждый час по двухмінутному роліку с красным заголовком.
    0
    avatar
    WOC-3: «Доброго времени суток, пока коротко и срочно — группа наёмников из упомянутого Вами недавно спец.подразделения переброшена в РБ. Выдано современное железо со складов ЦСН ФСБ, при этом прямое подчинение командира группы по линии МО. Диверсии и теракт под чужим флагом по задумке авторов проекта, согласованного портретом, должны помочь в принуждении Минска к участию в войне. С учётом последних решений усатого он и сам морально готов и, полагаю, в курсе подготовки диверсии против своих граждан. Ему нужна помощь наших, чтобы убедить в этом беларусов. Мы рискуем жизнями, но возможно это спасёт тысячи других, можете публиковать».

    Поясняем. По данным источника Gulagu.net, в Беларусь переброшена созданная в декабре 2022 года под контролем ФСБ и МО группа высокооплачиваемых наёмников, готовых к выполнению в их понимании «творческих задач», связанных с переодеванием (очевидно в форму ВСУ) и совершением от имени Украины диверсий и терактов на территории Беларуси с целью вовлечения их в войну. Распространяем
    да скорее бы уже, чтобы расставить точки над и
    0
    avatar
    Турция отказалась обслуживать самолеты из Беларуси и России, в том числе их заправку. Соответствующее решение приняло Министерство таможни и торговли, сообщает airporthaber.com. В частности, упомянутые санкции касаются самолетов Boeing американского производства, которых у «Белавиа» 14.

    Турция ссылается на угрозу санкций со стороны США — были получены предупреждающие письма по этому поводу от Минторга Соединенных Штатов. США считают, что полеты на американских самолетах Boeing нарушают их санкции, введенные против Беларуси и России.

    В результате те же российские самолеты вынуждены, вылетая из Турции, приземляться на дозаправку в Сочи. Из-за этого путешествие занимает гораздо больше времени.

    О том, что в «черный список» в Турции попали 170 самолетов, включая и принадлежащие белорусскому перевозчику «Белавиа», стало известно в начале февраля.
    0
    avatar
    Вся «прелесть» китайской дипломатии))

    0
    avatar


    Так вот ты какой, цветочек аленькай…
    0
    avatar
    Еврокомиссия пришла к выводу, что замороженные активы придется вернуть России после завершения боевых действий в Украине
    0
    avatar
    Еврокомиссия пришла к выводу, что замороженные активы придется вернуть России
    России, после войны. Ну это когда президентом будет Навальный.
    0
    У нас вот как принято: только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут делиться своим мнением, извините.