Геополитика
  • 4951
  • Неудобная правда и караулы лжи

    In war-time,’ I said, ‘truth is so precious she should always be attended by a bodyguard of lies.
    Winston Churchill
    Discussion of Operation Overlord with Stalin at the Teheran Conference (November 30, 1943); in The Second World War, Volume V: Closing the Ring (1952), Chapter 21 (Teheran: The Crux), p. 338. Post-war years (1945–1955)


    Траектория трусости

    Дмитрий Галко, 17.11.2022


    При том что Запад остается полюсом нормальности, он не свят и не безупречен. То, что здесь нет системы оголтелого тотального вранья, на котором стоит путинская Россия, не означает, что здесь всегда говорят всю правду. Ее, в конце концов, можно дозировать, недоговаривать или умалчивать. Из самых благих побуждений. Произошло ли это в случае с ракетным ударом по польскому селу Пшеводув? Наверняка мы не знаем. Но помним, как долго Запад играл в эту игру: давай мы сделаем вид, что не заметили, и дальше будем нормально общаться. И сколько трупов было спрятано под ковер, тоже помним. Как и навязчивое стремление «не провоцировать» Путина. Из-за чего были отвергнуты призывы закрыть небо над Украиной — даже на фоне ужасающей катастрофы Мариуполя.

    Ситуацию не сравнить с 2014 годом, на этот раз Запад повел себя куда более решительно, но все же до императива «пора положить этому конец» дело так и не дошло. А вот поиск «точек соприкосновения» до сих пор продолжается. Так, похоже, и не пришло понимание, что это ИГИЛ с ядерной бомбой, который не умеет в цивилизацию. Как бы Лавров ни цеплял на себя часы Apple и ни напяливал майку с лого Жан-Мишеля Баския, это все чистой воды карго-культ. За этим фасадом — полоумные мракобесы. Они уж сколько лет слюной истекают, говоря о гипотетических ударах по европейским и американским городам. Но нет, в этих городах до сих пор подумывают, не стоит ли простить и оставить им Крым, авось успокоятся.

    Вот и ситуация с ракетным ударом выглядит пока точно так же: давайте мы для себя выберем более легкий вариант, без эскалации, а Украине оставим более тяжелый. Она сильная, потерпит. Поэтому две ракеты превратились в одну, а обломки российской крылатой ракеты «воздух-земля» Х-101 — в обломки украинской зенитной ракеты С-300. Эта последняя в случае непопадания в цель принимает вертикальное положение и самоуничтожается, распадаясь на осколки, которое не могут оставить воронку такого размера, которую мы видели на фото из Пшеводува. И поражающих элементов в виде кубиков, которыми начинена ее боевая часть, мы не видим.

    Допустим, репортеры изначально допустили ошибку, сказав о двух ракетах и осколках определенного типа. И в ракете С-300 не сработал самоликвидатор. Так иногда случается. Но политическое руководство Украины настаивает, что ракета не была украинской. Мотивации для того, чтобы намеренно вводить в заблуждение, не прослеживается: в конце концов, Украину ни в чем не обвиняют. И все, о чем она просит, — дать доступ к месту падения ракеты и позволить участвовать в расследовании.

    При этом некий неназванный дипломат «одной из стран НАТО» в комментарии для Financial Times говорит: «Это становится глупым. Украинцы подрывают наше доверие к ним. Никто не обвиняет Украину, а они откровенно лгут. Это более разрушительно, чем та ракета».

    Довольно странная реакция на вполне адекватное требование. Пусть бы оно даже было неадекватным — президент страны, разрываемой самой большой войной в Европе со временем Второй мировой, имеет право на срыв и ошибку. Войной, которую вы не смогли предупредить и не в состоянии остановить. Только потому, что все еще втайне хотите задобрить людоеда, принеся ему что-нибудь в жертву. Что-нибудь, чего вам не очень жалко.

    Когда одна из крылатых ракет, которых Россия только 15 ноября выпустила по Украине почти на миллиард долларов, просвистела у тебя над головой, пока ты пил на балконе чай с женой в николаевской многоэтажке, тебе такая дипломатия кажется свинством. Сложно передать словами тот животный страх, который тебя охватывает. Дрожь и панические попытки забиться в безопасное место за доли секунды. Сверху и снизу, со всех сторон ты слышишь топот ног: взрослых, старческих, детских. Эти попытки были бы совершенно бесполезны, не пролети та ракета мимо. И ты каждый раз вынужден снова играть в эту русскую рулетку, при оглушающем свисте сжимаясь и невольно представляя, как летишь в бездну среди обломков бетона. После этого хочется только одного — чтобы те, кто погрузил тебя в этот ужас, были уничтожены.

    Что в самом деле «разрушительно», так это вот такое высокомерное недовольство Украиной. Разрушителен очередной сдвиг «красных линий», расширение пределов допустимого и безнаказанного. Разрушительно стремление закулисно умиротворить Путина. Вместо того чтобы прикончить гадину, сидящую на горе трупов



    Олександр Демченко

    Путін промацує червоні лінії НАТО


    Інцидент із падінням ракети на території Польщі потрібно сприймати однозначно – як намагання Путіна перейти чергову червону лінію та випробувати НАТО на міць. Він так завжди робить, коли хоче домогтися поступок у переговорах від західних візаві. Дещо пасивна реакція країн – членів Альянсу, фіксація уваги виключно на темі траєкторії снаряда дає Путіну ще більше впевненості в тому, що він може нарощувати ескалацію і що Захід нічого йому не зробить.

    Олександр Демченко, редактор відділу «Світ»

    Росія 15 листопада здійснила близько ста ракетних ударів по території України, знищуючи житлові будинки та критичну інфраструктуру. РФ веде бойові дії, порушуючи всі можливі конвенції та міжнародні правила, закріплені в статуті ООН. І саме це причина того, чому Польща зазнала ракетної атаки, чому двоє цивільних загинули.

    РФ це зробила на тлі програшу в Генасамблеї ООН, яка проголосувала за відшкодування Росією компенсацій Україні, під час саміту G20, у рамках якого всі, зокрема й Китай, закликали РФ припинити ядерний шантаж і взагалі викреслити зі вжитку ядерну риторику. Цей саміт був програшним для Москви, яка все ж намагається домовитися. Домовитися, щоб, як слушно зауважив президент Зеленський, накопичити сили й організувати черговий напад.

    Утім, попри заяви лідерів НАТО, що ракетного удару по Польщі не сталося б, якби не війна, яку веде Росія проти України, ми побачили, що частина країн Альянсу не готова належно відповісти РФ. Альянс відмовився навіть від проведення консультацій, передбачених статутом НАТО, щодо трагічного інциденту. Єдине, чого вдалося досягти – певного посилення протиповітряної оборони самої Польщі.

    Однак проблема не в тому, що польське чи словацьке, чи румунське, чи інше небо не закрите. Проблема в тому, що повітряний простір України постійно перебуває в небезпеці через російські ракети. Що саме це призводить до того, що снаряди російського виробництва, як їх називають на Заході, падають на території держав – членів НАТО.

    Що ж насправді зробила Росія? Вона прагнула завдати удару по критичному об’єкту української інфраструктури. Польський населений пункт Пшеводув, де впав снаряд, розташований поблизу Добротвірської ТЕС, що під’єднана до європейської мережі і забезпечує передачу електроенергії по лінії Польща-Україна.

    Добре, сказали, що Росія не намагалася атакувати Польщу. Однак вона точно била по об’єктах, що критичні для країн НАТО. Чи вже всі забули, що через російський ракетний удар постраждала інфраструктура, що забезпечує прокачування нафти по українському трубопроводу «Дружба»; що це прямий удар по інтересах Угорщини, Чехії та Словаччини, країн – членів Альянсу?

    Раніше польські силовики правильно зауважували: постійна оборонна позиція НАТО в контексті протидії Росії, відсутність більш проактивних дій Альянсу лише підбадьорює Путіна.

    Ми зараз всі дискутуємо про ракетний удар по території Польщі. А що, хіба не уламок російського снаряда від зенітно-ракетного комплексу «Панцирь – С1» «випадково» прибило до болгарського пляжу? Чи не російські літаки порушували повітряний простір Румунії та держав Балтії, змушуючи американських і британських пілотів підіймати винищувачі? Можливо, російські кораблі не порушували кордони територіальних вод Данії? А може, росіяни не підлаштовували вибухів на складах Чехії? Хіба ми забули про дивні детонації газогонів, за будівництво яких країни ЄС відвалили Москві чималі гроші? Можливо, вже завершилася мілітаризація Калінінграда?

    Якщо не помиляюся, то все це точно зачіпає інтереси країн НАТО, які вирішили і цього разу змовчати. І це була та позиція, на яку розраховували в Росії. У країні, яка досі прагне одного – розколу, а далі знищення всього Північноатлантичного альянсу.

    Було б дивно, якби Росія не намагалася провокувати НАТО, розхитувати цю організацію, робити все, щоб звідти йшло менше підтримки Україні.

    Дивно не помічати, що ця ракетна атака по території Польщі збігається з проведенням сьомого Рамштайну, а також з накопичуванням російських військ у Білорусі. З тим, що в день анонсування засідання Ради НАТО Путін виділив білоруський владі 105 млрд рублів на так звані програми імпортозаміщення, насправді ж на продовження війни.

    Путін точно вважатиме нинішню реакцію НАТО слабкістю – є вона такою чи ні. Він, вірогідно, збільшуватиме кількість трагічних інцидентів, які зачіпатимуть країни – члени Альянсу безпосередньо. НАТО доведеться рано чи пізно відповідати на дії агресора, який постійно промацує, де є та межа червоних ліній.

    Президент Зеленський має рацію, коли каже, що Росія розуміє лише мову сили, коли сама програє. Однак лише коаліція Заходу може домогтися повного фіаско російського режиму. Перемовини на російських умовах цьому не допоможуть. Це лише привнесе розкол у стані демократичних держав. Бо правда насправді така: Росія вже перетворила Східну Європу на поле бою.
    • нет
    • 0
    • 0

    15 комментариев

    avatar
    Однак лише коаліція Заходу може домогтися повного фіаско російського режиму.
    Нет никакой «коалиции».
    Есть белые люди в пробковых шляпах, готовые давать деньги обоим сторонам. Кому-то на оружие, кому-то за нефть.
    0
    avatar
    Есть белые люди в пробковых шляпах

    Так это Украина к ним подала заявку на вступление?

    0
    avatar
    Так это Украина к ним подала заявку на вступление?


    Україна буде Україною, а ось чи буде NATO у теперішньому форматі, не факт; )
    0
    avatar
    Україна буде Україною, а ось чи буде NATO у теперішньому форматі, не факт; )
    Украина в НАТО не будет в ближайшие 10 лет однозначно, на данный момент это невозможно, за это время может уже Россия развалится нахрен и НАТО станет не актуально. Всё покажет 2023-й год.
    +1
    avatar
    это время может уже Россия развалится нахрен и НАТО станет не актуально.

    Может и так, но Украина же не останется в одиночестве.
    0
    avatar
    Да.
    0
    avatar
    Да.

    Многозначительно звучит. Поэтому у меня вопрос к нашим украинцам. Прочитала вот такое мнение:

    Будущее Украины — это разделение общества на две основные активные страты.

    С одной стороны, военная аристократия. Это будет большая прослойка людей — с сотнями тысяч фронтовиков и миллионами военных или тех, кто связан с военной сферой Украины.

    С другой стороны, будут неолибералы и сторонники рынка. Их будет не больше, чем представителей военной аристократии, но они будут более обеспеченны, хотя и менее организованны. Им нужна будет индустриальная тишина, чтобы рынок набирал обороты и развивался.

    Между этими стратами неизбежно будет трение и противостояние. Но только в том случае, если военная каста осознает себя как отдельную группу со своими интересами.

    И все это на фоне следующего вызова, с которым столкнется Украина — вопроса о сохранении собственной демократии.

    Вам это может нравиться или не нравиться, но через этот процесс проходят все милитаризующиеся общества и государства, где намечается модель стратократии. Это объективно, и через эту дверь Украине, несомненно, придется пройти.

    — Игаль Левин


    и стало интересно услышать от наших, что они об этом думают. Может кто из украинцев найдёт время поделиться своим мнением.
    0
    avatar
    С одной стороны, военная аристократия. Это будет большая прослойка людей — с сотнями тысяч фронтовиков и миллионами военных или тех, кто связан с военной сферой Украины.

    С другой стороны, будут неолибералы и сторонники рынка.
    Интересно почему автор считаете, что это не одни и те же люди. Уже фигня.
    Но только в том случае, если военная каста осознает себя как отдельную группу со своими интересами.
    Ну надо же как-то историю учить, откуда этот бред.
    Военная каста себя конечно осознает и уже осознала. Но военный, который выходит в политику он уже не из этой касты. Он становится политиком, меняет мундир на пиджак. Так было всегда во все времена.
    0
    avatar
    Интересно почему автор считаете, что это не одни и те же люди.

    Не знаю, у меня к этому мнению вопросов много, но я ситуацию внутри Украины не знаю, может недооцениваю, поэтому и спрашивала украинцев.
    0
    avatar
    NATO

    Я вообще про ЕС писала, но не важно, всё равно указатель направления тот же. Вы же не отрицаете? Если Вы считаете, что «ни то, ни сё», так можно засчитать взаимозачёт по параметру «готовые давать обоим сторонам».
    0
    avatar
    Альянс НАТО заявил в пятницу о том, что два российских истребителя совершили «небезопасный и непрофессиональный облет» кораблей альянса во время обычных операций в Балтийском море.

    Военно-морское командование НАТО заявило, что в четверг утром самолеты пролетели над кораблями «на высоте 300 футов (91 метр) и на расстоянии 80 ярдов (73 метра)» после того, как российские пилоты не ответили на сообщения натовских военных.

    «НАТО сочла взаимодействие небезопасным и непрофессиональным, поскольку оно проводилось в опасной зоне, которая была задействована для учений ПВО, а также из-за высоты и близости самолетов, — говорится в заявлении. — Взаимодействие увеличило риск просчетов, ошибок и несчастных случаев».

    В заявлении говорится, что силы НАТО «действовали ответственно» в соответствии с существующими правилами.

    «НАТО будет надлежащим образом реагировать на любое вмешательство в свою законную деятельность в этом районе, которое ставит под угрозу безопасность наши самолеты, корабли или их экипажи. НАТО не стремится к конфронтации и не представляет угрозы», — говорится в сообщении.

    Инцидент произошел на фоне обострения напряженности между западным военным альянсом и Россией из-за вторжения Москвы в Украину.

    Опасения в отношении столкновения между двумя сторонами усилились на этой неделе после того, как в результате падения ракеты были убиты двое граждан Польши в приграничном с Украиной районе.

    Альянс снизил напряженность, заявив, что на польской территории, скорее всего, упала ракета украинских сил ПВО.

    НАТО удвоило свое присутствие в Балтийском и Северном морях после сентябрьских взрывов на газопроводах «Северный поток», которые, как подтвердило шведское расследование в пятницу, произошли в результате диверсий.

    Группа НАТО в Балтийском море, включающая голландские, норвежские и датские корабли, проводит операции по расширению сотрудничества с Финляндией и Швецией, которые находятся на пути к вступлению в альянс.
    0
    avatar
    Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що падіння ракети в селищі Пшеводув підкреслює: якщо перестати підтримувати Україну, війна прийде на польську територію.

    Про це Моравецький сказав у щотижневому подкасті, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Polskie Radio Lublin.

    Польський прем’єр нагадав, що інцидент у Пшеводуві – не перша подібна кризова ситуація, навівши як приклад спроби мігрантів пробратися через польсько-білоруський кордон минулого року.

    «Ми ще не знаємо на 100 відсотків точних обставин і причин інциденту в Переводові, але ми точно знаємо першопричину, основну причину, і це — російська агресія проти України», – наголосив Моравецький.

    Він додав, що «сьогодні є один-єдиний спосіб втягнути Польщу у війну і цей спосіб – повернутися спиною до України», оскільки в такому разі вона рано чи пізно «потрапить у величезну залежність від Росії».

    «Якщо Україна потрапить у таку залежність, нам не треба буде робити абсолютно нічого, щоб спровокувати війну – війна прийде до нас сама. Путін не зупиниться, Кремль піде далі. Пасивність буде для нас самогубством», – зазначив прем’єр Польщі.

    Моравецький запевнив, що Польща готова до подібних ситуацій, як у Пшеводуві, а на різні можливості гібридної війни, яку Росія може вести проти нас, «у нас є відповіді».

    Президент Польщі Анджей Дуда 16 листопада заявив, що вибухи на сході Польщі були нещасним випадком, і Варшава не вважає інцидент з ракетою нападом на країну, оскільки ракета, що впала, за словами Дуди, вірогідно, була випущена українськими силами ППО.

    Також він заявив, що розуміє твердження українського колеги Володимира Зеленського, який говорив про непричетність України до падіння ракети в селищі Пшеводув у вівторок, унаслідок чого загинули дві людини.

    0
    avatar
    давайте мы для себя выберем более легкий вариант, без эскалации

    А что с Беларусью 2020 было иначе? И какой вариант тогда для себя выбрала Украина?
    0
    avatar
    З великою радістю сьогодні по радіо дізналась від Кирило Тимошенко про те, що в нас по всій країні розгорнуті 4000 пунктів незламності. Тож коли у мене сіли всі гаджети, я радісно скотилась з 17 поверху зі всіма своїми бірюльками і пішла шукати світло.

    У Форі, яка позначена на мапі Незламності, виявилось, що є їжа, тепло і світло. Це добре. В принципі їжа, тепло і світло там були й раніше, а коли компанія встановила генератор пару днів тому — то і під час вимкнень електрики. Але зарядитися там не можна, бо навіть холодильники не тягнуть охолоджувати продукти. Куди там ще ми зі своїми телефонами, павербанками і тд.

    Тоді я пішла у 72 загальноосвітню школу, де мав бути генератор, якщо судити з інформаціі на мапі. Але о 17.00 все було зачинено, і всю електрику, мабуть, роздали до мене. Правда, чи був там взагалі генератор, я не в курсі.

    Я покрутилися ще по району і не знайшла жодного пункту заряду хоч чогось. Пішла в метро, яке на мапі незламності на диво не позначено. Виявилось, що там є кілька розеток і три переноски, до яких підключилися вже люди. Звісно, підключити свої гаджети я не змогла і поїхала додому. Якраз під час усіх цих поїздок трохи зарядила телефон.

    «В пунктах незламності украінці зможуть зігрітися, випити чаю, зарядити гаджети, відпочити. Ці пункти працюють цілодобово, тому українці можуть ночувати у таких спеціально облаштованих пунктах. Якщо ж ви не встигли піти з такого пункту під час настання комендантської години, варто заночувати у пункті незламності».

    Не пряма цитата з радіопрограми, але суть була десь така.

    Ну в принципі норм.
    Їжа і чай справді є — у Форі.
    Зарядитися можна, якщо принести свою переноску — в метро.
    Зігрітися — можна і там, і там, але недовго, бо стоять довго я взагалі не дуже люблю, а от походити цілком Ок, якраз зігріваєшся. На вулиці.
    Чи можна залишатися на ніч спати в метро чи у Форі? Я не впевнена, але варто буде уточнити.

    Словом, інспекцією наших пунктів незламності я в цілому задоволена. Тому що що? Тому що це говорить про дві речі:

    1. Наша влада вміє чудово придумувати слогани і піаритися, я отак, чесне слово, не вмію, хочу теж так навчитися. І це вміння наших політиків дуже круто допомагає нам зараз вигравати цю війну, бо саме завдяки великому розголосу подій в Україні ми отримуємо підтримку за кордоном. Тож інколи піар це добре.
    2. Нарешті ми остаточно позбудемося оцього очікування, що держава нам десь допоможе. Ніде, ніяк, нічим, що в принципі добре, бо насправді ми і самі дамо собі раду. Знайдемо кафешки в центрі зарядитися, купимо додаткових павербанків, будемо таскати з собою всюди переноски, щоб і себе зарядить, і іншим допомогти. Та і чай вдома заваримо в термосах і притащимо до пунктів незламності.

    Тому що що? Тому шо ми незламні!© Олена Шкарпова
    0
    У нас вот как принято: только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут делиться своим мнением, извините.